Pentru operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, reciclarea deşeurilor este o prioritate, pentru îndeplinirea căreia, însă, este necesar şi sprijinul orădenilor, concretizat în colectarea selectivă a deşeurilor.

Acest lucru înseamnă că, încă din propriile locuinţe, clienţii adună fracţia umedă, adică resturile menajere, separat de cea uscată, compusă exclusiv din deşeuri ce pot fi revalorificate - PET-uri, doze de aluminiu, hârtii, cartoane, sticle, cutii de conserve. Ulterior deşeurile trebuie aruncate tot separat: fracţia umedă în containerele ori pubele de culoare neagră şi cea uscată în recipientele sau sacii de culoare galbenă.

Mai departe, deşeurile trec în responsabilitatea RER Ecologic Service, care a instituit trasee distincte pentru colectarea lor. În final, materialele reciclabile strânse în recipientele galbene ajung pe benzile staţiei de sortare administrate de Eco Bihor.

Reciclarea nu serveşte doar protejării resurselor Terrei prin micşorarea risipei, ci şi reducerii imediate a poluării. În ultimele săptămâni, mai multe gropi de gunoi din România au luat foc, incendiile provocând serioase poluări atmosferice. Focarele au fost întreţinute tocmai de deşeurile reciclabile aflate în depozitele de gunoi, al căror loc era, de fapt, pe banda de sortare. Un scenariu pe care orădenii sigur nu şi-l doresc...