Din această lună, orădenii vor vedea prin oraş mai multe utilaje RER Vest dedicate colectării selective a deşeurilor. Pentru că recipientele dedicate fracţiei uscate sunt tot mai pline, operatorul de salubritate a decis să suplimenteze numărul utilajelor de pe traseele de colectare.

Această veste nu înseamnă însă că orădenii trebuie să se culce pe o ureche, când vine vorba de reciclare. Din contră, RER Vest îi îndeamnă pe toţi locuitorii oraşului să colecteze selectiv toate deşeurile pe care le produc.

În două fracţii

Regulile colectării selective sunt simple. Fiecare cetăţean trebuie să arunce separat deşeurile menajere de cele care pot fi reciclate, adică de PET-uri, hârtii, cartoane, cutii de suc ori de lapte, doze metalice, sticle ori alte resturi similare. În timp ce resturile alimentare trebuie să ajungă în recipientele de culoare neagră ori în pubele, în cazul orădenilor care stau la case, locul fracţiei uscate este în containerele galbene ori în sacii de aceeaşi culoare.

Este foarte important ca cetăţenii să nu amestece deşeurile, deoarece "contaminarea" cu resturi menajere ar putea compromite fracţia uscată. De pildă, hârtiile peste care a curs zeama deşeurilor menajere nu mai pot fi revalorificate.

Spre mai bine

Implementat în Oradea de opt ani, sistemul de colectare selectivă este menit să ducă la scăderea cantităţii de deşeuri pe care oraşul o depozitează la haldă. Conform legii, în acest an, Oradea trebuie să depună cu 35% mai puţine gunoaie, ceea ce automat înseamnă că trebuie să recicleze mai mult.

Şanse să atingă această ţintă există. Reprezentanţii RER Vest spun că în toate zonele de blocuri din Oradea au crescut cantităţile de deşeuri reciclabile pe care cetăţenii le aruncă în containerele de culoare galbenă, care acum se umplu tot mai des. Tocmai din acest motiv, operatorul de salubritate a decis să suplimenteze numărul de utilaje dedicate colectării fracţiei uscate pe fiecare traseu în parte, astfel încât toate aceste deşeuri să ajungă la staţia de sortare administrată de Eco Bihor.

Aşadar, infrastructura este asigurată. Mai trebuie doar ca orădenii să-şi păstreze bunul obicei al colectării selective şi să le dea un exemplu şi vecinilor care încă nu l-au dobândit...