Autospeciala 100% electrică, pe care operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei RER Vest a testat-o în ultima lună la colectarea deşeurilor aruncate de cetăţeni, a demonstrat că este o bună investiţie. Scoasă pe străzi în fiecare zi, maşina produsă de compania ungară ElectroMega n-a avut niciun cusur. Silenţioasă şi deloc poluantă (întrucât, având motorul electric, nu emană noxe în atmosferă), autospeciala a adunat numai laude.

În plus, s-a dovedit foarte rentabilă, reprezentanţii companiei de salubritate calculând că are un cost de operare zilnic de cel mult 20 euro. Adică aproape de 10 ori mai mic decât o autospecială cu motor diesel, al cărei cost zilnic urcă chiar şi la 180 euro! Aşadar, este posibil ca un asemenea utilaj să completeze, în viitor, parcul auto al RER Vest. Decizia o vor lua însă acţionarii companiei, în urma unei solide analize.

Autogunoiera electrică arată exact ca una obişnuită, poate aduna acelaşi volum de gunoaie - 18 metri cubi - şi are o autonomie a bateriei de 8 ore sau 80-120 kilometri, adică exact lungimea unui traseu de colectare a deşeurilor. Preţul unei astfel de maşini nu este însă deloc mic: 200.000 euro, dublu faţă de o autogunoieră diesel.