De două săptămâni, mii de orădeni trec printr-un test de ecologism. Cuprinşi în programul pilot gândit de Primărie şi RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a oraşului, peste 6.000 de localnici au început să arunce separat biodeşeurile, adică resturile alimentare şi vegetale care pot fi transformate în compost.

Până la finalul lunii, un număr egal de orădeni vor proceda la fel, după ce vor primi şi ei de la RER Vest recipientele necesare pentru colectarea deşeurilor "verzi".

În trei fracţii

Programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii este aplicat de municipalitate şi de operatorul licenţiat de salubritate la 126 asociaţii de proprietari, de care aparţin circa 12.000 orădeni. Gândit ca o soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri pe care oraşul le trimite la halda ecologică, programul are reguli simple. În loc să arunce deşeurile în două fracţii, aşa cum făceau toţi cocitadinii până acum, cei cuprinşi în program le împart în trei: fracţia uscată (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă etc.), cea biodegradabilă (resturile de fructe şi legume, coji de ouă, filtrele de cafea sau ceai, flori şi plante, şerveţele şi prosoape de hârtie, păr şi blană de animale, carne, caşcaval şi brânzeturi), precum şi fracţia reziduală, adică deşeurile care nu se încadrează în celelalte două categorii.

La fel ca până acum, deşeurile reciclabile ajung în containerele de culoare galbenă, în timp ce cele reziduale trebuie aruncate în recipientele negre. În schimb, pentru biodeşeuri, RER Vest a dotat fiecare ţarc al celor 126 asociaţii cu pubele de culoare maro.

Pentru viitor

Regulile sunt explicate orădenilor, în fiecare seară, de reprezentanţii RER Vest şi ai Primăriei. Cetăţenilor le sunt anunţate întâlnirile cu aceştia prin flyere şi afişe plasate în scările de blocuri, iar la "şedinţe" află şi motivul pentru care se implementează acest program: la fel ca toate oraşele din ţară, în acest an Oradea are obligaţia de a reduce cu 35% cantitatea de deşeuri pe care o depune la halda ecologică, în caz contrar urmând să plătească penalităţi pentru fiecare tonă de deşeuri aruncată peste această limită.

În ultimii doi ani, municipalitatea a plătit penalităţi de peste 800.000 lei, bani cu care puteau fi create noi parcuri ori alte facilităţi pentru cetăţeni. Dacă nu va respecta obiectivul, e lesne de înţeles că oraşul va trebui să trimită în continuare bani la Bucureşti, ba chiar mai mulţi, dat fiind că în 2019 ţinta va creşte la 45%!

Pentru a evita acest lucru, Primăria Oradea şi RER Vest au pregătit programul pilot bazându-se pe studii şi analize care arată că în coşul de gunoi al unei familii 33% reprezintă resturi de mâncare, 25% sunt cele din hârtie, 16% este plastic, 10% sunt resturi mărunte nesortate, 8% sticle, 7% legume şi 1% aluminiu. Aşadar, la haldă ar putea ajunge cu 40% mai puţine deşeuri dacă biodeşeurile vor fi aruncate separat! 

Reciclezi şi câştigi!

În ziua următoare fiecărei întâlniri, orădenii sunt aşteptaţi în scările de bloc de voluntarii RER Vest, care între orele 13 şi 19 le împart câte un coş de gunoi şi 90 de saci din hârtie, în care să arunce biodeşeurile în cele 6 luni în care se va derula programul pilot.

De asemenea, oamenii primesc şi pliante în care sunt prezentate regulile colectării în trei fracţii. Orădenii care nu se întâlnesc cu tinerii voluntari vor primi coşurile şi sacii din hârtie de la preşedinţii asociaţiilor. Cetăţenii ar trebui să acorde atenţie programului, pentru că asociaţia care va aduna cele mai multe biodeşeuri va fi premiată de RER Vest cu scutirea de la plata facturii de salubritate timp de un an!

Nu amestecaţi!

La asociaţiile unde s-a finalizat împărţirea coşurilor de gunoi şi a sacilor de hârtie, jumătate din totalul de 126, colectarea în trei fracţii a şi demarat, iar muncitorii RER Vest au constatat că este loc de mai bine. Mai precis, aceştia au observat că în unele pubele maro biodeşeurile au fost amestecate cu PET-uri ori chiar cu deşeuri reziduale, ceea ce a compromis fracţia vegetală, deoarece aceasta poate fi transformată în compost numai dacă nu este contaminată cu alte resturi, care compromit calitatea îngrăşământului.

Întrucât programul este abia la început, neajunsurile pot fi remediate. Primăria şi RER Vest fac un apel către orădeni, cerându-le să facă efortul de a arunca deşeurile în cele trei fracţii indicate. Până la urmă, este un deranj mic, dar care va ajuta mult întreg oraşul, începând cu ei înşişi...