De mai bine de o jumătate de secol, numeroşi turişti români şi străini care doreau să viziteze cele mai importante şi mai spectaculoase obiective turistice din munţii Bihor, situate în zona carstică cea mai importantă a acestora denumită generic Padiş, au folosit poiana Glăvoi pentru a amplasa cortul cât mai aproape de aceste obiective.

La începuturi, poiana Glăvoi era doar o poiană liniştită şi neatinsă de civilizaţie, cu sursă de apă şi lemn la îndemână, în care campau cu precădere împătimiţi ai muntelui, o mână de oameni, câteva zeci de corturi. Nu se punea problema încălcării vreunei proprietăţi pentru că nu distrugeau nimic. Era perioada flower-power. Probabil de aceea nu a fost identificată necesitatea de a se realiza un camping cu facilităţi de primire şi găzduire a turiştilor, fiind considerată în acele vremuri o investiţie nerentabilă.

Astăzi, Glăvoiul este cel mai cunoscut şi apreciat loc de campare din Parcul Natural Apuseni, mai mult datorită notorietăţii sale şi frumuseţii împrejurimilor, decât a organizării şi condiţiilor de igienă. Terenul este în proprietatea comunei Pietroasa, este situat într-o locaţie foarte accesibilă, numărul celor care campează aici a crescut foarte mult, în vârful sezonului turistic fiind amplasate sute de corturi. Condiţiile din zona de campare au rămas cele din anii ’60-’70, perioada flower-power, de multe ori mi-am spus că de fapt farmecul şi atracţia acestui loc au fost date de această perioadă.

Amploarea activităţilor de atunci era atât de redusă încât nu genera deteriorarea împrejurimilor, însă în prezent activităţile umane necontrolate au crescut atât de mult încât pun în pericol tocmai ceea ce turiştii apreciază, natură sălbatică şi carstul Padişului. Proprietarul terenului, comuna Pietroasa, trebuie să ia o decizie: doreşte organizarea unui camping sau păstrează categoria de folosinţă actuală, adică păşune. De aceea măsura luată de Garda Naţională de Mediu în toamna anului 2018 de a interzice camparea este importantă atât din punct de vedere administrativ, cât şi pentru a determina toţi factorii interesaţi pentru a se implica în găsirea unei soluţii unanim acceptate şi, evident, legale.

Administraţia Parcului Natural Apuseni (APNA) a susţinut de la începuturile sale realizarea unui camping în poiana Glăvoi, este menţionat ca atare şi în propunerea de plan de management al parcului, dar responsabilitatea creării acestuia revine comunei Pietroasa, ca proprietar al terenului.

Daca această situaţie va continua, principala vină va fi a celor care nu vor face nimic pentru a determina o schimbare in bine în poiana Glăvoi, sper eu un fost loc de pus cortu’ şi un viitor camping, cu un nivel de organizare şi dotare care să satisfacă aşteptările oricui doreşte să se bucure de natură nealterată şi linişte.

Alin Moş
Director APNA