Din această primăvară, poliţiştii locali se vor plimba cu chitanţierul şi prin cartierele de case. Recent modificat, regulamentul pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea îi obligă pe cetăţenii care stau la case să întreţină scuarurile din jurul imobilelor, până la şosea, mai precis să tundă iarba în primele două săptămâni ale fiecărei luni, să cureţe buruienile, să sape între arbuşti şi să taie crengile uscate ale copacilor.

Limite clare

Pentru ca fiecare metru pătrat de spaţiu verde să fie îngrijit, Consiliul Local a aprobat, în luna septembrie a anului trecut, un nou regulament pentru întreţinerea acestora, care prevede obligaţii pentru toţi orădenii, fie că stau la bloc sau la case, dar şi pentru firmele şi instituţiile din oraş.

În timp ce pentru asociaţiile de proprietari spaţiile verzi aferente au fost delimitate de municipalitate, iar apoi cuprinse în acorduri de parteneriat anume încheiate, pentru persoanele fizice întinderea zonelor vizate e definită chiar în regulament, care precizează că acestea sunt responsabile de îngrijirea tuturor spaţiilor cuprinse între limita proprietăţii şi carosabil. Prevederea se aplică deopotrivă celor care deţin terenuri fără construcţii, cât şi proprietarilor de case.

După calendar

Articolul 43 din regulament impune orădenilor de la case tot atâtea obligaţii câte litere are alfabetul latin. Cetăţenii au datoria să menţină curate trotuarele, scuarurile şi parcările pe care le folosesc, să cureţe şanţurile şi rigolele, astfel încât apa pluvială să curgă fără probleme, dar şi "să îngrijească pomii, florile, peluzele şi alte plantaţii din faţa şi din perimetrul imobilelor pe care le deţin".

Mai mult, regulamentul cere ca, din aprilie până în noiembrie, iarba din jurul caselor să fie cosită lunar cel puţin o dată, "în perioada 1-15 a lunii". Această precizare explicită a fost cuprinsă tocmai pentru ca poliţiştii locali să facă controale după data de 16 a fiecărei luni, iar cei prinşi cu iarba necosită să nu se poată scuza spunând că fix atunci aveau de gând s-o tundă...

Amenzi mari

De asemenea, buruienile şi plantele alergene trebuie plivite regulat, iar plantele şi florile ofilite trebuie îndepărtate de fiecare dată când este cazul. Dacă au pomi fructiferi în faţa caselor, orădenii trebuie să facă tăieri de corecţie, pentru a îndepărta crengile uscate şi a ajuta la formarea coroanei, iar între arbuşti trebuie să sape. Gardul viu, acolo unde există, trebuie şi el tuns periodic. "Aceste activităţi se realizează cu frecvenţa adecvată, astfel încât spaţiul să fie în permanenţă întreţinut, în intervalul aprilie-octombrie", se mai arată în regulament.

Desigur, Hotărârea Consiliului Local prevede şi amenzi pentru contravenienţii care nu se achită de sarcini, cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei. Mai mult, în cazul "recidiviştilor", municipalitatea va putea să facă ea lucrările, dar apoi să trimită factura proprietarilor!

Nesilit de nimeni

Deşi este prima primăvară când se aplică aceste reguli, pentru unii orădeni nu sunt o noutate.  Ioan Haiduc, proprietarul unei case din intersecţia străzilor Niccolo Paganini şi Biruinţei, nu este defel afectat. De aproape 20 de ani, de când locuieşte aici, întreţine migălos întreaga suprafaţă de circa 150 mp pe care o are în jurul locuinţei. "Ne-am mutat aici în 1999 şi, de îndată ce am terminat de amenajat casa şi curtea, m-am apucat şi de exterior. Am vrut să fie frumos în faţa casei mele, să mă simt eu bine", spune bărbatul, inginer constructor.

Nu s-a mulţumit doar să planteze covoare de gazon şi tuia, ci a instalat inclusiv un sistem de irigare subteran şi automatizat, alimentat dintr-un puţ anume forat. "Fără irigat, nu făceam nimic. Şi nici fără îngrăşământ", zice inginerul. Bine întreţinut, gazonul creşte nestingherit, astfel că, de primăvara până toamna, trebuie tuns săptămânal.

Recunoaşte că investiţia l-a costat ceva şi îl costă în continuare, pentru că sistemul de irigat trebuie întreţinut de un specialist, dar nu regretă. "Când ne-am mutat noi, şoseaua nu era asfaltată, iar în faţa caselor creşteau pur şi simplu buruieni. Acum, şi vecinii noştri întreţin spaţiile în jurul caselor şi altfel arată toată strada", spune Haiduc. Dovedind, prin exemplul personal, că un om gospodar chiar schimbă faţa locului...


VOCEA STRĂZII:

Ce părere aveţi despre obligaţiile pe care le au orădenii care stau la case, pentru întreţinerea spaţiilor verzi din jurul imobilelor?

Nimic anormal, dintotdeauna am măturat trotuarul din faţa casei şi am plantat flori. Nu mă afectează că ne obligă Primăria.

Maria Popa

De ce să mă oblige pe mine Primăria să cosesc iarba sau să tund copacii pe domeniul public? Nici nu mă pricep, nici nu e treaba mea.

Remus Sorin

E binevenit un regulament cu astfel de obligaţii, pentru că pe orice stradă mai există şi oameni care nu sunt gospodari.

Silvia

Primăria Oradea toate vrea să le facă cu forţa: reabilitarea faţadelor, înălţimea lor şi acuma şi îngrijirea spaţiilor verzi. Ce primim la schimb?

Ioan Balog

Sunt obligaţii de bun simţ, iar românii pot fi civilizaţi numai cu amenzi. Şi în străinătate, cureţi şi în jurul casei, nu doar în curte.

Alina

Este un regulament care trebuia să existe de mult, degeaba se supără unii. Noi locuim în acest oraş, aşa că trebuie să ne preocupe.

Ştefania Laslău