Orădenii îşi dezvoltă simţul ecologic! Din ianuarie până în luna mai, utilajele operatorului licenţiat de salubritate al oraşului, RER Ecologic Service, au dus la staţia de sortare a deşeurilor mult mai multe materiale reciclabile decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă că tot mai numeroşi locuitori au înţeles mesajul pe care Primăria şi RER îl transmit constant: colectarea selectivă a deşeurilor este o necesitate, nu un moft.

Tot mai bine

Pálhegyi Zoltán, director general Economic-Marketing în cadrul RER Ecologic ServiceColectarea selectivă a deşeurilor pare să fi intrat pe un trend ascendent în Oradea. "Datele noastre lunare ne arată că în primele cinci luni din acest an orădenii au colectat cu 40% mai multe deşeuri reciclabile decât în acelaşi interval din 2016", spune Pálhegyi Zoltán (foto), director general Economic-Marketing în cadrul RER Ecologic Service.

Mai precis, cantitatea de deşeuri reciclabile adunate din sacii galbeni, din containerele de aceeaşi culoare şi din igluurile amplasate prin oraş este cu 600 tone mai mare decât era la bilanţul primelor cinci luni din 2016. Un rezultat îmbucurător, care nu înseamnă decât un singur lucru: tot mai mulţi orădeni respectă regulile colectării selective!

Statisticile RER arată că 10% din totalul deşeurilor aruncate până acum în acest an de orădeni au fost materiale reciclabile, cea mai mare parte (8%) fiind adunate în containerele şi în sacii galbeni, iar restul (2%) în igluuri.

Reguli simple

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune că fiecare cetăţean adună separat resturile menajere de materialele care pot fi refolosite: PET-uri, pungi şi alte deşeuri din plastic, sticle, cartoane, hârtii, doze de aluminiu, cutii de metal, tetrapak-uri şi altele asemănătoare.

Tot separat trebuie şi aruncate deşeurile: cele menajere (fracţia umedă) îşi au locul în containerele şi pubelele cu capace negre, iar cele reciclabile (fracţia uscată) în containerele cu capace galbene, în sacii de aceeaşi culoare primiţi gratuit de orădenii care stau la case sau în igluuri.

Oriunde ar alege să le depună, orădenii nu plătesc nimic: colectarea şi transportul deşeurilor refolosibile sunt gratuite pentru toţi clienţii operatorului de salubritate! Ca să demonstreze că le respectă efortul, RER Ecologic Service a instituit trasee distincte pentru colectarea reciclabilelor, în zile diferite de cele în care se strâng resturile menajere. În plus, utilajele care colectează fracţia uscată sunt marcate cu desenul unui container galben, ca să poată fi uşor identificate.

Din containere, fracţia uscată ajunge la staţia de sortare din Episcopia Bihor, administrată de firma Eco Bihor, unde materialele sunt selectate pe culori şi categorii, balotate şi apoi trimise firmelor care le transformă în noi produse.

Mai eco, mai ieftin

Importantă pentru mediul înconjurător, deoarece salvează resursele epuizabile ale Terrei, colectarea selectivă a deşeurilor este şi o regulă europeană transpusă în legislaţia românească. Fiecare localitate din România are obligaţia să recicleze în fiecare an cel puţin 15% din deşeurile pe care le produce, în caz contrar fiind pasibilă de amenzi pe care le aplică Administraţia Fondului pentru Mediu. În plus, depunerea deşeurilor menajere în halda ecologică este din acest an mai scumpă, întrucât AFM colectează o taxă de 80 lei pentru fiecare tonă de gunoi nevalorificată, tocmai pentru a determina populaţia să colecteze selectiv.

Datele de până acum arată că Oradea are mari şanse în acest an nu doar să atingă ţinta privind reciclarea, ci chiar s-o depăşească. Pentru asta, însă, este necesar ca orădenii să-şi păstreze obiceiul colectării selective şi, de ce nu, să-şi convingă vecinii, colegii şi prietenii să facă la fel...


ZERO WASTE
Măsuri europene pro-reciclare

Tocmai pentru ca Oradea să îşi îndeplinească ţinta anuală de reciclare de 15%, Primăria a decis să înscrie oraşul în reţeaua Zero Waste Cities, din care fac parte peste 350 de localităţi din lume, inclusiv unele ce şi-au propus ca în următorii patru ani să atingă o rată de reciclare de 80%.

Alături de specialiştii acestei reţele, reprezentanţii Primăriei, ai RER Ecologic Service şi ai Eco Bihor vor stabili, până la finalul acestui an, o serie de măsuri care vor fi aplicate în Oradea. Una dintre ele ar putea fi introducerea sistemului "pay as you throw" (plăteşti cât arunci), care presupune ca locuitorii să fie taxaţi în funcţie de cantitatea ori de volumul deşeurilor menajere aruncate. Drept urmare, cu cât vor recicla mai mult, cu atât vor plăti mai puţin.