Casa Kolozsváry, situată în intersecţia străzilor Republicii şi Iosif Vulcan din Oradea, a fost reabilitată. Constructorii au dat jos schelele de pe clădire săptămâna aceasta, după un an de lucrări.

Urmează spaţiile comerciale

"În prezent, se lucrează la calcanul de pe strada Republicii, urmând să fie aplicat stratul final de tencuială şi culoare", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Investiţia, în valoare de 429.000 lei, a fost finanţată prin programul multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală din centrul istoric al Oradiei şi implementată de firma Conpila.

Printre lucrările realizate în cadrul proiectului s-au numărat: desfacerea tencuielilor exterioare degradate, refacerea tencuielilor etajelor superioare a celor două faţade dinspre străzile Republicii şi Iosif Vulcan, reabilitarea acoperişului şi tâmplăriilor, hidroizolarea balcoanelor, recondiţionarea balustradelor metalice şi realizarea ornamentelor tip butoni florali acoperite cu tencuială în urma intervenţiei făcute în anii ’70.

În perioada următoare constructorii vor trece la reabilitarea spaţiilor comerciale de la parterul clădirii.

O "bijuterie" de casă

Pentru cei care nu ştiu, casa din strada Iosif Vulcan nr. 2 poartă numele proprietarului, bijutierul Kolozsváry Sándor, care şi-a demolat în anul 1910 casa fără etaj existentă pe acest amplasament şi a refăcut-o doi ani mai târziu, după planurile şi sub îndrumarea arhitectului orădean Sztarill Ferenc.

Construcţia cu trei etaje plus mansardă a fost foarte modernă pentru perioada ei, fiind ridicată pe structură metalică, lucru care a făcut posibilă realizarea unor deschideri mai largi, oferindu-i luminozitate.

Clădirea are la mijloc un bovidou, adică o ieşire în afara pereţilor exteriori ca o prelungire a planşeului de forma unui balconaş închis prevăzut cu mai multe ferestre.

La inaugurarea din 1912, casa Kolozsváry avea la parter un magazin de bijuterii, unul de modă şi mai multe spaţii comerciale, în vreme ce etajele erau ocupate cu spaţii de locuit.