Consilierii locali ai Oradiei şi-au dat acordul pentru demararea a două proiecte votate de cetăţeni în programele de bugetare participativă. Pe un teren din cartierul Tineretului, Primăria va amenaja un parc cu terenuri de sport şi locuri de joacă, iar strada care duce la poarta Grădinii Zoologice va fi transformată în alee pietonală.

Bugetare cu lentoare

Până acum, Primăria Oradea a derulat două programe de bugetare participativă, în anii 2018 şi 2019, în cadrul cărora orădenii au propus şi votat investiţii pe care le doresc în oraş.

Pe cât de simplă a fost selecţia proiectelor, pe atât de complicată se dovedeşte însă implementarea lor. Din cele 20 de proiecte votate în ambele ediţii, municipalitatea a reuşit să finalizeze până acum doar unul, cel prin care s-au dotat clasele Şcolii Gimnaziale Nicolae Bălcescu cu table interactive şi laptopuri.

Celelalte proiecte presupun diverse amenajări în spaţiile publice ale Oradiei şi majoritatea se află încă în pregătire. Doar două au fost scoase la licitaţie: construirea unei săli multifuncţionale la Liceul Teoretic Lucian Blaga şi reamenajarea pieţei Tineretului din Velenţa.

Interzis maşinilor!

Reuniţi joia trecută, aleşii orădenilor şi-au dat acordul pentru demararea altor două investiţii votate de locuitori. Proiectul "Amenajare alee pietonală în faţa Grădinii Zoologice" vizează strada care duce de la trecerea de pietoni dinspre Parcul Nicolae Bălcescu la Zoo, o zonă ce se întinde pe 700 mp.

În prezent, această alee, cu sens unic dinspre Zoo spre Calea Matei Basarab, este cel mai des folosită ca loc de parcare. După ce va fi pavată, doar pietonii şi bicicliştii vor avea acces. În continuare, maşinile vor putea circula pe artera care porneşte dinspre bulevardul Decebal şi trece prin faţa Liceului cu Program Sportiv Bihorul.

Investiţia va costa 416.000 lei, cu TVA cu tot, bani din care se va amenaja aleea pietonală, se vor monta piese de mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi, dar şi un leagăn) şi va fi creat un aliniament verde de-a lungul noii zone, cu plante perene.

Tăieri de sacrificiu

Al doilea proiect, privind amenajarea parcului în cartierul Tineretului, vizează un teren de 10.000 mp paralel cu strada George Bacaloglu, care zace nefolosit. "În prezent, terenul are vegetaţie crescută spontan şi haotic, arbori şi arbuşti slab îngrijiţi, având o stare necorespunzătoare", se arată în documentele aprobate de consilierii locali. Din cei 105 arbori şi arbuşti existenţi aici, 54 vor fi tăiaţi, pe motiv că sunt degradaţi.

După ce terenul va fi igienizat, se va amenaja o reţea de alei, dar şi două terenuri de fotbal şi baschet, dotate cu nocturnă şi întinse pe o suprafaţă totală de 614 mp. De asemenea, parcul va avea un loc de joacă pe 603 mp.

Parc activ

onsilier în Compartimentul Investiţii şi Avize Lucrări din Primărie."Amenajările propuse în parc vizează realizarea unei alei pietonale paralele cu str. George Bacaloglu, alee ce va putea fi utilizată în comun de către pietoni şi biciclişti şi care va fi mărginită de două aliniamente de arbori din specia stejar roşu. Parcul va fi unul activ, având în vedere faptul că se propune amenajarea a două terenuri de sport multifuncţionale, baschet şi fotbal, şi a unui spaţiu de joacă pentru copii dotat cu echipamente de joacă specifice. Totodată, vegetaţia arboricolă prezentă pe amplasament va fi completată cu un număr de 132 arbori din speciile stejar, catalpa, paltin şi cireş japonez", a precizat Adina Popa (foto), consilier în Compartimentul Investiţii şi Avize Lucrări din Primărie.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 2,3 milioane de lei şi se preconizează că durata de execuţie va fi de 4 luni. Fireşte, termen care va începe să "curgă" după ce Primăria va licita lucrările şi va şi găsi firma care să le execute.