În urmă cu câteva luni am preluat conducerea Instituției Prefectului cu gândul la un nou proiect de județ, cu obiective pragmatice, ancorate în realitățile prezentului și concentrate asupra perspectivelor viitorului.

Cu toții ne dorim un județ prosper, iar radiografia nivelului salarial actual din Bihor ne îndepărtează de acest lucru: cu toate că rata șomajului este foarte mică, nivelul salariului mediu ne poziționează către coada clasamentului național. Este o realitate care necesită soluții.

Ca să mișcăm în bine lucrurile, avem nevoie de competitivitate pe piața muncii și de investiții de calitate, în special în două mari domenii, mai greu abordabile, dar care pot să alimenteze economia județului nostru: infrastructura și turismul.

Turismul poate să devină unul dintre principalele motoare economice ale județului Bihor. Avem ce să promovăm, avem zone reprezentative care pot fi exploatate turistic și care pot aduce un plus de valoare la bugetul județean și cel de stat. Și, pentru că suntem poarta de vest a României, e foarte necesar să avem o infrastructură solidă, cu conexiuni reale spre Vest și restul țării. Infrastructura rutieră este pentru mine prioritatea  nr. 1.

În acest sens, cu sprijinul Guvernului, în urma a numeroase discuții și întâlniri de lucru, am reușit să asigurăm un cadru prin care s-au deblocat lucrări la DN 76, Barajul Leșu, dar şi pentru alocarea de fonduri europene pentru Drumul Apusenilor. Am reușit, de asemenea, deblocarea procedurilor de licitație la autostrada Transilvania, unde lucrările sper să înceapă în acest an. Știu că, din punct de vedere politic, e riscant să promiți, dar văd Bihorul având o legătură de autostradă cu Ungaria și cu obiectivele de mai sus finalizate în următorii 3-4 ani.

Județul nostru este unul cu potențial european și tocmai de aceea, din poziția pe care o ocup, voi aloca întregul sprijin pentru susținerea și implementarea unor politici publice cu rezultate pragmatice în cele două domenii prioritare, pentru un județ Bihor de dimensiune europeană.

Ioan Mihaiu
Prefectul judeţului Bihor