De zece ani de zile, firma Bene Internaţional adună din Oradea echipamentele electrice şi electronice defecte sau învechite. Singurul operator autorizat din judeţ pentru colectarea şi tratarea acestui tip de deşeuri, societatea are un parteneriat cu Primăria, în baza căruia adună de la orădeni DEEE-urile, fără a le cere vreun leu.

„Această activitate o plătesc asociaţiile care colectează banii din timbrul verde”, explică Matyasi Győrgyi, responsabilul de mediu al firmei Bene Internaţional.

„Amenzile sunt usturătoare”

- Legea le interzice românilor să arunce deşeurile electrice la gunoi, cerându-le să le predea doar firmelor autorizate în colectarea lor. De ce este atât de importantă reciclarea DEEE-urilor?

- Pe lângă că ele conţin componente care pot fi reciclate, majoritatea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice au şi componente periculoase, de exemplu plumb sau praf fluorescent, care pot provoca iritaţii ale pielii şi care, ajunse în sol sau apă, sunt toxice pentru mediul înconjurător. În plus, de anul trecut, legislaţia din România prevede şi amenzi mari pentru cei care aruncă la gunoi DEEE-uri. Pentru cetăţeni amenzile sunt până la 500 lei, dar pentru firme sunt usturătoare, încep de la 20.000 lei.

- Ce fel de deşeuri electronice se pot recicla?

- Prin noi, se poate recicla orice echipament electric şi electronic care se foloseşte pe bază de curent sau baterie. Pentru baterii, neoane, becuri şi produse frigorifice noi suntem doar colectori, le depozităm temporar şi le trimitem mai departe la fabrici specializate în dezmembrarea lor.

Gratuit pentru toţi orădenii

- Lunar, Primăria şi Bene Internaţional deschid în oraş containere anume amplasate pentru colectarea DEEE-urilor. De ce este Bene Internaţional firma care adună aceste deşeuri?

- Noi am fost prima firmă din Bihor care a acţionat pentru colectarea de DEEE-uri, introducând de la începutul anilor 2000 conceptul de buy-back pentru clienţii noştri, adică o reducere oferită pentru un aparat vechi predat la achiziţionarea unui produs nou. De asemenea, suntem singurul centru municipal şi judeţean de colectare DEEE-uri, autorizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. În anul 2007, am început campaniile de colectare cu Primăria, în baza unui parteneriat care nu presupune costuri. În baza acestui parteneriat, noi asigurăm colectarea şi transportul DEEE-urilor din containerele care sunt deschise, de regulă, în prima sâmbătă din fiecare lună, dar şi de la domiciliul orădenilor sau de la sediile firmelor din oraş.

- Dacă pentru orădeni este gratuită, totuşi, cine plăteşte această colectare?

- Noi primim bonificaţii de la asociaţiile care colectează timbrul verde. Un exemplu este RoRec, o organizaţie non-profit formată din 11 cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România.

- Câte deşeuri se strâng în aceste containere?

- Mai demult erau cantităţi semnificativ mai multe, acum vorbim de două-trei tone pe lună.

Dezmembrate, sortate, reciclate

- Ce se întâmplă, concret, cu aparatele vechi, după ce le ridicaţi?

- Le ducem la depozitul nostru din Tileagd, unde avem o linie semiautomatizată de dezmembrare. Se separă pe componente, pe care noi le trimitem la clienţi care sunt autorizaţi să le recicleze. Urmează să mai deschidem un depozit similar şi la Santău.

- Ce elemente se recuperează din DEEE-uri?

- Se pot reutiliza materialele feroase, neferoase, sticla şi majoritatea plasticelor. Noi nu avem tehnologia necesară, dar din plăcile de bază de la calculatoare sau din procesoare poate fi recuperat şi argintul.

- Ce are de făcut un orădean care a ratat ziua în care s-au deschis containerele, dar are de aruncat un monitor, de exemplu?

- Poate să ne sune şi noi preluăm de la domiciliu aceste echipamente. Numerele de telefon la care ne poate contacta sunt 0259-406.276, 0731-372.103 şi 0728-908.081. În aproximativ 3-4 zile vom ridica gratuit aceste deşeuri.

- Ce soluţii au persoanele juridice care au aparatură de aruncat?

- La fel ca persoanele fizice, pot să ne cheme la sediul lor, gratuit. Dacă au periodic astfel de deşeuri, putem încheia şi un contract cu titlu gratuit.