Indiferent că stau la bloc sau la casă, orădenii trebuie să acorde mai multă atenţie spaţiilor verzi din jurul lor. Regulamentul pentru administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice prevede obligaţii clare atât pentru asociaţiile de proprietari, obligate să preia în grijă zonele din jurul blocurilor, cât şi pentru persoanele fizice, datoare să îngrijească terenurile aflate între proprietatea lor şi carosabil. În plus, regulamentul mai stabileşte că niciun animal nu mai poate fi hrănit pe domeniul public, prevedere contestată de iubitorii de pisici şi porumbei.

Drepturi şi obligaţii

Votat de Consiliul Local în ultima şedinţă din septembrie, noul regulament privind spaţiile verzi din Oradea pune în sarcina cetăţeanului responsabilitatea îngrijirii unor zone publice. Pornind de la ideea că orădenii au dreptul la un mediu sănătos şi la acces liber pentru recreere în zonele verzi, documentul stabileşte o sumedenie de obligaţii pentru cetăţeni în ceea ce înseamnă întreţinerea şi amenajarea acestor spaţii.

Ilie Bolojan, primar Oradea"Fiecare metru pătrat de teren trebuie să fie în gestiunea cuiva, indiferent că este vorba de Primărie, asociaţii de proprietari, persoane juridice sau persoane fizice, şi trebuie să existe o politică şi standarde comune pe care toţi aceşti responsabili să le urmeze în comun, iar Oradea să aibă un aspect civilizat de oraş european", a explicat primarul Ilie Bolojan (foto) scopul regulamentului. La îndeplinirea acestuia sunt obligaţi să contribuie serios şi orădenii!

Reguli stricte

Una dintre prevederile contestate ale regulamentului impune asociaţiilor de proprietari din oraş să preia grija spaţiilor verzi din jurul imobilelor pe care le administrează. Asta înseamnă, concret, că fiecare asociaţie trebuie să asigure curăţenia în aceste zone, să cosească iarba cel puţin o dată pe lună, în perioada mai-octombrie, să grebleze frunzele toamna şi iarna, să planteze arbori şi să-i ude, să tundă gardul viu la maxim un metru înălţime. Aceleaşi obligaţii le revin şi instituţiilor publice care au zone verzi în faţa sediilor.

Mai mulţi preşedinţi de asociaţii s-au opus vehement, arătând că aceste lucrări îi costă prea mult pe locatari ori că spaţiile publice trebuie să fie exclusiv în sarcina municipalităţii. Aflând însă că riscă amenzi de până la 2.500 lei dacă refuză să amenajeze aceste zone, toate asociaţiile au încheiat, în final, protocoale cu Primăria. Mai rămâne de văzut cum se vor achita de sarcini...

Ordine şi curăţenie

Regulamentul nu i-a uitat nici pe orădenii de la case. Aceştia trebuie să îngrijească pomii, florile, peluzele şi alte plantaţii din faţa şi perimetrul imobilelor pe care le deţin, să le reamenajeze pe cele degradate, să menţină curăţenia şi să desfiinţeze orice împrejmuire improvizată pe stradă. În zona cuprinsă între clădire şi şosea, iarba trebuie cosită, de asemenea, o dată pe lună, buruienile plivite, iar fructele căzute din pomi adunate.

În plus, pe tot domeniul public al oraşului, aşadar inclusiv în faţa caselor şi în jurul blocurilor, este interzisă cultivarea de legume, păşunarea animalelor ori montarea de bătătoare de covoare şi de sârme pentru uscarea rufelor. De asemenea, regulamentul prevede explicit că sunt interzise aprinderea focului şi prepararea hranei pe domeniul public. Pentru nerespectarea acestor reguli, contravenienţii riscă amenzi între 500 şi 2.500 lei.

Analizat la Prefectură

O altă prevedere contestată a regulamentului interzice hrănirea animalelor, inclusiv a păsărilor, pe domeniul public. Astfel, oricine dă de mâncare unei pisici ori porumbeilor riscă să încaseze de la Poliţia Locală o amendă între 1.000 şi 2.000 lei!

În ciuda acuzaţiilor iubitorilor de animale că provoacă moartea necuvântătoarelor prin înfometare, primarul Bolojan n-a renunţat la această prevedere. În replică, edilul a precizat că restricţii similare se aplică nu doar în Bucureşti, ci şi în oraşele occidentale. Bolojan a dat garanţii însă că poliţiştii locali nu vor comite abuzuri, astfel că nu sunt în pericol să fie sancţionaţi copilaşii care aruncă zburătoarelor coji de pâine.

Ioan Mihaiu, prefect OradeaDeocamdată, regulamentul n-a intrat în vigoare, pentru că încă nu are avizul de legalitate al Prefecturii, obligatoriu pentru orice Hotărâre a Consiliului Local.

"Pentru că am mai primit sesizări, vom analiza Hotărârea cu atenţie şi vom decide dacă se impun modificări", a spus prefectul Ioan Mihaiu (foto). Aşadar, cel puţin deocamdată, noile reguli sunt doar pe hârtie...