Presaţi de profesori şi de părinţi să înveţe, mulţi copii sunt privaţi de bucuria sportului şi, implicit, de o viaţă sănătoasă şi echilibrată, ratând totodată şansa de a-şi descoperi pasiuni şi talente...

Orădeanul Zsolt Lakatos vrea să le întindă o mână de ajutor. Profesor de sport, specialist în escaladă şi preşedinte al clubului de profil Gecko, bărbatul vrea să popularizeze căţărarea, să le demonstreze părinţilor şi copiilor deopotrivă că escalada antrenează eficient inclusiv mintea.

Sport şi terapie

Zsolt Lakatos (45 ani) este pasionat de sport şi mişcare în aer liber de când se ştie. În 1999 a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj-Napoca, dar nu a profesat nicio zi ca dascăl în şcoli, preferând să activeze ca instructor individual. În plus, are propria afacere tot în domeniul sportului: o agenţie de turism profilată pe schi.

Escalada a descoperit-o aproape întâmplător, pe când era student şi lucra ca salvamontist. "Mi s-a oferit ocazia să fac un curs de escaladă şi am zis că n-am nimic de pierdut", povesteşte bărbatul. De atunci, escalada a rămas una dintre pasiunile sale cele mai mari, devenind între timp instructor acreditat în acest sport, ba chiar şi terapeut în escaladă şi mişcare pentru copii cu probleme de integrare, comportament şi dificultăţi de mobilitate. Altfel spus, îi ajută pe copii să crească sănătoşi, fizic şi mental, prin sport.

Ambiţia e cheia

În 2012, alături de nişte prieteni cu care obişnuia să se caţere pe stânci sau structuri artificiale, anume create pentru escaladă, Zsolt a înfiinţat un club propriu. L-au denumit Gecko, după şopârla pe care căţărătorii o întâlnesc frecvent pe stânci. "Obiectivul nostru a fost să avem o sală aranjată, unde să putem atrage noi oameni de rând spre acest sport. Nu vrem să facem performanţă, ci sport de masă", zice bărbatul.

Spaţiul necesar l-au închiriat pe strada Primăriei (în curtea restaurantului Queens), unde au amenajat pereţi de căţărare, dotaţi cu aşa-numitele prize de care sportivii se agaţă în ascensiunea verticală, iar în ultimii şapte ani membrii clubului au adunat în jurul lor numeroşi amatori. "Vin copii, adulţi, familii care se caţără împreună, chiar şi un bunic cu nepotul", zice Zsolt. Oricine poate practica acest sport, spune el, dacă are puţină ambiţie. Nimeni nu riscă accidentarea, deoarece fiecare sportiv e asigurat cu corzi, astfel că nu se poate prăbuşi în gol.

În căutare de talente

Dincolo de plăcerea de a face mişcare, persoana care practică escalada îşi antrenează riguros şi mintea. "E un sport care necesită inteligenţă şi îţi dezvoltă capacitatea de a lua decizii şi de a-ţi asuma răspunderea pentru decizia luată. Ai nevoie de o gândire strategică pentru abordarea unei stânci sau a unui perete", explică Zsolt. Cine ia o decizie greşită, cade şi trebuie s-o ia de la capăt!

Din aceste motive, profesorul recomandă cu tărie acest sport copiilor. În plus, alături de clubul sportiv Meteóra din Zsombó (Ungaria), Gecko a demarat recent un proiect pe fonduri europene menit să popularizeze căţăratul. Cluburile vor cumpăra un panou mobil de escaladă, cu care se vor perinda prin opt şcoli din România şi din ţara vecină, pentru a le da ocazia elevilor să cunoască acest sport şi să-şi testeze aptitudinile. Elevii care se vor dovedi pricepuţi şi dornici să-l practice vor participa gratuit în tabere de escaladă şi la concursuri de profil.

Mens sana in corpore sano

Zsolt speră nu doar că va descoperi cât mai multe talente, dar mai ales că va convinge cât mai mulţi copii să facă sport. "Sportul este pe ultimul loc în viaţa multor copii. Merg la meditaţii la toate materiile şi când e vorba să facă mişcare nu mai au timp. De asemenea, educaţia fizică este disciplina cea mai ignorată în şcoală, este ora de la care se poate lipsi, din păcate", zice el.

Orădeanul îşi doreşte ca părinţii să înţeleagă că micuţii lor trebuie nu doar să obţină note mari la şcoală, ci şi să se dezvolte sănătos, deziderat pe care îl pot atinge doar cu o alimentaţie pe măsură şi cu mişcare fizică. "Un copil supraponderal nu are cum să devină un adult sănătos", zice el convins. Iar sănătatea, se ştie, e cea mai mare avuţie...