În ultimii ani, Oradea s-a aflat în toate topurile celor mai atractive oraşe pentru turişti. Fără doar şi poate, principalul vector de imagine este Aquaparkul Nymphaea, vizitat anual de peste 350.000 turişti, cei mai mulţi din afara judeţului şi chiar a ţării.

Odată cu deschiderea acestui loc de agrement, au crescut solicitările pentru cazare, fiind perioade când nu găseşti locuri disponibile, iar unele magazine din oraş şi-au mărit cifra de afaceri. Este un lucru îmbucurător, dar nu suficient.

Din discuţiile cu vizitatorii Aquaparkului a reieşit că mulţi şi-ar dori ca după câteva ore de relaxare să viziteze şi alte obiective din oraş. Noi îi îndrumăm spre Grădina Zoologică, spre Muzeul Ţării Crişurilor, unde avem expoziţii valoroase, spre Muzeul Cetăţii, spre centrul istoric sau, de ce nu, sâmbăta şi duminica, spre Piaţa 100, una dintre cele mai mari pieţe de profil din această parte a ţării. Dar, totuşi, există loc de mai bine...

Poziţionaţi la graniţa de vest, ar trebui să avem programe gândite pentru turiştii străini, cu precădere pentru vecinii noştri din Ungaria. I-am putea atrage cu evenimente organizate în Cetate, unde ar trebui să mai existe magazine cu suveniruri locale, produse artizanale specifice Bihorului şi produse de consum, ateliere, concerte, spectacole de teatru, evenimente pentru copii, să fie redeschisă brutăria etc.

Apoi, Oradea are o Filarmonică, două teatre şi ansambluri artistice, atât în limba română, cât şi în limba maghiară, care ar putea oferi spectacole în aer liber, în mai multe locuri din oraş. 

Peste toate, cel mai mare succes l-ar putea avea o zonă de recreere amenajată în pădurea deţinută de Oradea la Săldăbagiu de Munte. Pe o suprafaţă de minimum 40 ha, şi-ar putea găsi locul grădina zoologică, un parc de aventură, piste pentru alergători, locuri de cazare, o tabără de vară pentru copii, devenind un adevărat loc de recreere pentru orădeni şi turişti. 

Toate acestea ne-ar putea aduce şi mai mulţi vizitatori, făcând Oradea şi mai atractivă pentru turişti.

Liviu Andrica
director general
ADP Oradea