1912. Casă-bijuterie

Pe strada Iosif Vulcan nr. 2, colţ cu strada Republicii, se află o clădire cu parter şi trei etaje cu o poveste veche de peste un secol. Numită Casa Kolozsváry, acesta este ultimul imobil ridicat în La Belle Epoque în actuala Piaţă Regele Ferdinand I, în locul unei case simple cu parter. Proprietarul, bijutierul Kolozsváry Sándor, deţinea aici una dintre cele mai cunoscute afaceri de acest fel din oraş, cu o tradiţie din anul 1792.

Văduva sa a fost cea care a propus ridicarea unui nou imobil pe locul vechiului magazin. Construită după planurile şi sub îndrumarea arhitectului orădean Sztarill Ferenc, clădirea a fost finalizată în anul 1912.

Parterul înalt a fost conceput cu destinaţie comercială, iar cele trei etaje, cu apartamente. Etajele sunt ieşite în consolă faţă de linia parterului. Pe faţada principală, orientată spre Piaţa Ferdinand, se distinge un rezalit central, cu o fereastră de mari dimensiuni ieşită în afară. De-o parte şi de alta, apartamentele sunt prevăzute cu balcoane, cele din partea stângă continuând până după colţul clădirii. Rezalitul este prevăzut cu un fel de "coif" pe acoperiş, care îi conferă un caracter monumental.

2019. O nouă strălucire

Faţada secundară a clădirii Kolozsváry este orientată pe strada Iosif Vulcan şi are, la rându-i, un rezalit central flancat cu balcoane.

Ferestrele sunt mari, cu marginile de sus teşite, asemenea mai multor clădiri ridicate în oraş în acea perioadă. Fiindcă aparţine unei perioade recente, faţada nu este ornamentată, existând doar un medalion cu blazon pe cea principală.

În momentul finalizării, clădirea era una dintre cele mai moderne din oraş, fiind ridicată pe o structură de oţel, dispunând de lift, iar la parter funcţiona bijuteria şi un magazin de modă. O parte a primului etaj fusese destinat unui salon de modă, iar în restul clădirii erau compartimentate cinci apartamente cu toate dotările necesare.

Casa Kolozsváry are aceleaşi utilizări şi în prezent, comercială şi locativă. Faţadele şi învelitorile au fost restaurate în anii 2018-2019 în baza Programului Multianual de reabilitări derulat de Primărie, cu aproximativ 429.000 lei, în cadrul lucrărilor ancadramentele ferestrelor fiind readuse la starea originală prin descoperirea butonilor florali. Calcanul şi balustradele au fost de asemenea reabilitate.