1937. Casa Învăţătorilor

Pe strada Louis Pasteur există mai multe clădiri care au o funcţiune spitalicească, între care şi cea de la numărul 28, care iniţial a fost sediu al Asociaţiei Învăţătorilor Români din Oradea.

În Bihor, Asociaţia funcţiona încă dinaintea anului 1892, în baza regulamentului elaborat de Consistoriul diecezan ortodox din Arad. În Oradea, a fost înfiinţată în 1906, scopul fiind schimbul de idei şi experienţă cu privire la educarea copiilor, învăţământul românesc desfăşurându-se cu precădere în şcoli confesionale.

Unul dintre membrii activi ai asociaţiei a fost profesorul Nicolae Firu, care din poziţia de vicepreşedinte a obţinut în perioada interbelică sprijinul Primăriei pentru ridicarea unui sediu.

Terenul din strada Pasteur era liber, iar în 1937 acolo s-a ridicat o clădire în V, cu parter şi etaj, ferestre mari şi o faţadă sobră. Intrarea principală, monumentală, dădea impresia unui castel, prin cele două turle care flancau registrul principal. Războiul a prins imobilul neterminat, dar totuşi a găzduit un spital de campanie. După naţionalizare, clădirea a trecut la Ministerul Sănătăţii, care a finalizat-o şi a transformat-o în spital.

2020. Incubator de afaceri

După ce zeci de ani a fost sediul Spitalului de Neurologie (fostul Spital nr. 5), clădirea a fost evacuată acum un deceniu, iar în 2014 a ajuns în patrimoniul Primăriei, în contul unei datorii de 3,6 milioane de lei a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ către Stat. Nefolosit, imobilul a ajuns în paragină.

Acum, va primi o nouă funcţiune printr-un proiect european, "Cresc Oradea Mare", în valoare de peste 16,7 milioane lei, care presupune reabilitarea integrală şi transformarea clădirii într-un incubator de afaceri axat în special pe industriile creative şi IT.

Pe o suprafaţă de 2.200 mp vor fi amenajate 15 birouri pentru start-up-uri, 30 spaţii de lucru "open space", şase ateliere-suport pentru firmele incubate, respectiv săli pentru evenimente şi training, toate dotate cu mobilierul necesar.

Aici vor funcţiona pentru un timp limitat firme nou-înfiinţate, care vor primi inclusiv suport tehnic şi juridic, financiar şi de antreprenoriat. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în 2019, jumătate din sumă urmând să fie suportată de oraş. Luna trecută, Primăria a scos deja la licitaţie proiectarea lucrărilor.