1962. Ministru pe probleme ONU

Mircea Maliţa a fost o adevărată personalitate a secolului trecut. S-a născut în Oradea pe 20 februarie 1927, absolvind Liceul Emanuil Gojdu. Studiile superioare le-a urmat în Bucureşti, unde şi-a luat şi doctoratul pe tema "Modele matematice pentru negocieri" şi şi-a continuat cariera tot în Capitală, activând pe mai multe planuri.

După absolvirea facultăţii, a devenit cadru didactic universitar, fiind titularul unor cursuri de modele matematice, logică şi inteligenţă artificială în cadrul Catedrei de Analiză Matematică a Facultăţii de Matematică la Universitatea din Bucureşti. În perioadele 1950-1952 şi 1954-1956 a fost director al Bibliotecii Academiei Române, de aici luând calea diplomaţiei, dar menţinându-şi şi catedra la universitate.

El a ţinut legătura României cu ONU din 1956 până în 1970, ocupând mai multe funcţii: consilier al Misiunii Permanente a României în primii ani de după aderare, apoi ministru adjunct pe problemele ONU şi ale organismelor internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe (MAE). În acest interval a cunoscut personalităţi precum Pablo Picasso, Tristan Tzara, Lucian Blaga, iar mai târziu pe Margaret Thatcher (foto) şi George Bush.

2000. Cetăţean de onoare al Oradiei

Din poziţia ocupată în cadrul MAE, Mircea Maliţa a trăit din interior unul dintre momentele fierbinţi ale Războiului Rece: criza rachetelor din Cuba din 1963, când americanii presupuneau atunci că sovieticii ar fi amplasat rachete nucleare în insulă, criză rezolvată pe cale diplomatică.

Maliţa a susţinut în acea vreme o rezoluţie privind denuclearizarea Americii Latine, votând împotriva voinţei Uniunii Sovietice. Astfel, România a urmat poziţia Occidentului, sfindând-o pe cea a blocului comunist. După o pauză de doi ani, cât a fost ministru al învăţământului, Maliţa a revenit în diplomaţie în 1972, devenind ulterior ambasador în Elveţia şi la ONU, respectiv în SUA (1982-1984).

După 1990 a susţinut conferinţe în Londra, Bruxelles, Praga etc., devenind membru al Academiei Române. În 2000, Consiliul Local Oradea i-a acordat titlul de cetăţean de onoare, tot atunci devenind Doctor Honoris Causa al Universităţii locale.

A murit în 2018, la 91 ani, având la activ mai multe cărţi de diplomaţie, matematică, tehnica negocierilor, literatură, coordonând şi o enciclopedie a statelor lumii. Bogata sa activitate poate fi găsită în numeroase biblioteci şi manuale.