1907. O nouă statuie în Oradea

Născut în satul bihorean Şauaieu în 1818, Szacsvay Imre s-a consacrat în meseria de avocat, în apogeul carierei sale fiind şi politician. Se întâmpla în perioada Revoluţiei de la 1848, când etniile de pe teritoriul vechiului Imperiu Habsburgic, din care făcea parte şi Bihorul, cereau drepturi politice, o viaţă mai bună şi chiar independenţa faţă de Viena.

Ajuns notar al Parlamentului maghiar, Szacsvay a fost unul dintre semnatarii Declaraţiei de independenţă a maghiarilor din Imperiu. După înfrângerea Revoluţiei de către autorităţile habsburgice, cei implicaţi au fost condamnaţi la pedepse grele, iar Szacsvay a primit sentinţa capitală, fiind spânzurat la Budapesta pe 24 octombrie 1849.

Împreună cu alţi "combatanţi", a fost considerat martir al revoluţiei maghiare, dar până la recunoaşterea oficială a acestui fapt de către autorităţile locale a mai durat câteva decenii. După 1900 s-a pus problema amplasării în Oradea a unei statui dedicate lui, a cărei realizare a fost încredinţată sculptorului Margó Ede.

Amplasamentul a fost stabilit în Parcul Milenar, actual Parcul Libertăţii, o zonă cochetă frecventată de elita oraşului.

2016. Monumentul străluceşte iar

Dezvelirea statuii lui Szacsvay s-a făcut pe 15 martie 1907, dată la care maghiarii de pretudindeni sărbătoresc Revoluţia de la 1848. Statuia în bronz a fost aşezată pe un soclu masiv de piatră, decorat cu un basorelief ce reprezintă o leoaică şi o femeie, simbolizând libertatea.

Monumentul a fost eliminat din spaţiul public de autorităţile române în 1937, când a fost depozitat într-o magazie. Profitând de anexarea la Ungaria după Dictatul de la Viena din 1940, puterea maghiară a repus statuia pe vechiul amplasament în mai 1942. Din acel moment, nu a mai fost mutată niciodată, dar s-a degradat încet.

În perioada comunistă, restaurarea sa nu a fost o prioritate şi abia după o verificare făcută în 2014 s-a constatat că nivelul de degradare, mai ales a soclului, era avansat. Prin urmare, în acelaşi an, UDMR Bihor a solicitat trecerea monumentului în patrimoniul său şi a iniţiat o colectă pentru strângerea banilor necesari reabilitării. Restaurarea a început în 2015 şi a vizat atât statuia din bronz, cât şi soclul şi spaţiul înconjurător, monumentul fiind redezvelit pe 15 martie 2016.