1955. Filolog, director la "Gojdu"

Traian Blajovici s-a născut în Inand, în anul 1919. După şcoala primară în satul natal, a urmat Şcoala Normală din Oradea, iar apoi liceul, la Emanuil Gojdu. Studiile universitare le-a făcut la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii Regele Ferdinand din Cluj, obţinând diploma de licenţă în istoria literaturii vechi.

Era un student apreciat de dascălii universităţii, ca de pildă Ion Lupaş şi Onisifor Ghibu. După absolvire a fost elev al Şcolii de Ofiţeri Rezervă Infanterie Ploieşti, revenind în Oradea după încheierea celui de-al doilea război mondial.

A fost profesor de limbă şi literatură română la Şcoala Medie de Băieţi nr. 4, la Liceul Gojdu şi la Şcoala Pedagogică Mixtă, toate în oraşul de pe Criş. A avansat rapid în educaţie, în 1955 devenind directorul Liceului Emanuil Gojdu pentru şapte ani.

În tot acel timp, Blajovici a făcut parte din trupa de teatru a sindicatului local din învăţământ, punând în scenă, alături de colegi, mai multe piese, între care "Revizorul" lui Gogol şi "Doctorul fără voie" a lui Molière. A predat lecţii de limbă română în cadrul Facultăţii Muncitoreşti din Oradea, unde erau şcoliţi lucrători ai diferitelor întreprinderi.

strada Traian Blajovici Oradea2018. Profesorul uitat

Din postura de director al celui mai important liceu din urbe, în 1963 Blajovici a intrat în învăţământul superior, în cadrul nou-înfiinţatului Institut Pedagogic de 3 ani, ca lector suplinitor, apoi titular.

A urmat doctoratul în cadrul aceleiaşi instituţii, devenind şeful Catedrei de Limba şi Literatura Română. Blajovici a fost primul prorector al Institutului.

Cât a profesat aici, a publicat circa 200 de articole de specialitate şi a elaborat "Cursul de Istorie a Limbii Române Literare". A făcut parte din colegiul de redacţie al revistei Familia şi a fost redactorul responsabil al revistei Lucrări ştiinţifice. Între 1974 şi 1980, a fost director al Bibliotecii Judeţene, căreia la pensionare i-a donat un număr mare de cărţi, constituite în "Fondul Traian Blajovici". Prin cenaclul literar "Mihai Eminescu" a adus în Oradea nume grele ale literaturii române.

Pentru activitatea sa, a primit distincţia Profesor evidenţiat (1957) şi Ordinul Muncii clasa a III-a (1964). Astăzi, numele lui este purtat de strada ce porneşte din Calea Aradului şi duce către piaţa de vechituri. În 2010 a fost publicat un volum de corespondenţă a lui Blajovici, în ediţie îngrijită de Valentin Chifor.