1897. Un sediu pentru "Familia"

Imobilul de pe strada Iosif Vulcan 16, deşi nu este un palat, ci doar o casă cu subsol şi parter, are o istorie bogată. A fost, acum mai bine de un secol, locuinţa omului de cultură Iosif Vulcan, dar şi redacţia prestigioasei reviste "Familia". După mutarea redacţiei din Budapesta în Oradea, sediul iniţial al revistei s-a aflat pe actuala stradă Episcop Mihai Pavel, de unde s-a mutat într-o casă de pe strada Republicii.

În 1897, Aurelia, soţia lui Iosif Vulcan, a primit o moştenire în bani şi cei doi soţi au cumpărat imobilul de pe strada Áldás (Binecuvântării), denumire schimbată ulterior în Rimanóczy Kálmán, iar apoi în Iosif Vulcan.

În acelaşi an, cei doi soţi, dar şi redacţia, s-au stabilit în casă nouă. Nu se ştie exact când a fost ridicată casa, însă cert e că terenul a aparţinut inginerului-şef al oraşului, David Busch. În 1890, pe parcelă exista deja o clădire mai mică. Probabil că ea a fost reconstruită sau extinsă în perioada 1890-1897, la fel cum, cel mai probabil, Iosif Vulcan a modificat-o după 1897.

2018. Muzeul Memorial "Iosif Vulcan"

Revista "Familia" a avut redacţia aici până la desfiinţare, în anul 1906. Un an mai târziu, a murit Iosif Vulcan, iar casa a fost moştenită de Aurelia, care, la rândul ei, a vândut-o lui Schreiber Jakab.

Acesta a revândut-o lui Margit Makovits, care a fost deportată în Polonia, iar următorul proprietar a fost medicul orădean Wilhelm Bársony. În 1964, acesta a emigrat în Israel, iar casa a trecut în proprietatea statului prin donaţie. Imediat după preluare, autorităţile locale au înfiinţat aici un muzeu dedicat lui Iosif Vulcan.

Expoziţia a fost deschisă de către Societatea de ştiinţe filologice şi istorice în anul 1964. Muzeul funcţionează, în prezent, ca parte a complexului Muzeul Ţării Crişurilor. Expoziţia de bază este organizată în patru încăperi, cu aplecare în special pe revista "Familia". Vitrinele conţin material documentar privitor la activitatea lui Iosif Vulcan în cadrul unor asociaţii şi fundaţii, în societăţi culturale, precum şi legăturile cu lumea literară română şi maghiară.