1924. Final de an, cu bucurie amară

Anii ’20 au însemnat o perioadă de transformări politice, economice şi administrative în Oradea, dar totuşi, Revelionul rămânea o mare sărbătoare. În primele zile ale anului 1925, cotidianul Nagyvárad relata cum s-a celebrat trecerea dintre ani.

Gazetarii au constatat că, "în ciuda sărăciei care a caracterizat anul care a trecut, atmosfera s-a remarcat prin opulenţă". Mulţi au făcut tot anul economii pentru serbare, dar, în ciuda numeroaselor pahare golite, au lipsit "veselia, bucuria, dulce-nepăsarea".

O petrecere a fost organizată de Asociaţia femeilor în Cercul Catolic, unde au sărbătorit maghiarii bogaţi, cu "dans, tombolă, purcel rozaliu, hornar aducător de noroc şi multe alte prostioare simpatice".

Un "public ales" a umplut până la refuz Hala Comercială, unde "femeile erau îmbrăcate în rochii splendide, de seară, din dantele grele, bătute cu fir auriu, garnisite cu blănuri scumpe". La cafeneaua Royal a avut loc o seară de jazz şi muzică rusească, cu mâncare şi băutură din belşug, dar şi cu o... bătaie cu zăpadă. O "înghesuială inimaginabilă" a fost şi în restaurantul Palace, iar la Elite "trebuia să-ţi reţii masă din timp".

2019. Revelion pentru toţi

După aproape un secol, petrecerile de Anul Nou sunt în continuare populare, dar mult mai numeroase. Cea mai mare sărbătoare din Oradea se ţine în aer liber, la Târgul de Crăciun din centrul oraşului, cu muzică live şi artificii.

Aici, la fiecare Revelion, mii de orădeni se adună şi numără împreună secundele rămase din an. Căutate sunt şi petrecerile organizate în sălile de evenimente care pot găzdui sute de persoane şi le oferă clienţilor meniuri complete, cu preparate tradiţionale şi specialităţi, open-bar, muzică live ori mixată.

Mulţi tineri orădeni merg în restaurante şi pub-uri, care se întrec în oferte pentru cât mai diverse gusturi şi buzunare, la mare căutare fiind serile tematice, pentru care petrecăreţii se costumează într-un mod aparte. În aquapark-uri şi la unele hoteluri din oraş ori din staţiunile învecinate, doritorii sărbătoresc noaptea dintre ani în piscine, cu "spuma party".

Fireşte, mulţi orădeni petrec Revelionul acasă, înconjuraţi de rude şi prieteni. Un lucru a rămas însă neschimbat faţă de acum o sută de ani: la orice petrecere, şampania e nelipsită.