1915. Cazare cu stil

În jurul anului 1900, Oradea devenea un oraş tot mai atractiv, ceea ce a dus şi la creşterea numărului şi calităţii hotelurilor. Acestea erau preferate atât de turişti, cât şi de marii proprietari de pământ care alegeau să petreacă sezonul de iarnă în oraş, respectiv de către cei care soseau pentru instruire şi cunoaşterea locurilor.

În timpul Primului Război Mondial, în Oradea funcţionau 4 hoteluri importante. Unul era Vulturul Negru, amenajat în palatul omonim, ridicat în 1907. Hotelul ocupa colţul Pieţei Unirii, iar camerele ofereau o privelişte completă asupra centrului urbei. Clădirea avea lift, încălzire centrală şi instalaţie de apă. La parter funcţiona un restaurant decorat cu covoare, draperii şi diferite stofe, care concura cu localurile cele mai bune din Ungaria.

Un alt hotel era Pannónia (foto), construit în 1904 în actuala Piaţă Ferdinand. La parter funcţiona un restaurant de mari dimensiuni, cu o "grădină de iarnă", iar subsolul era ocupat de o berărie. Aici se organizau banchete şi baluri la care participa elita locală, care consuma mâncare ungurească şi franţuzească şi vinuri de soi. Hotelul avea două dotări de top: un automobil propriu pentru transportarea musafirilor şi cinematograful Urania.

2019. Clienţi tot mai mulţi

Un alt hotel important de la începutul secolului XX a fost Rimanóczy, amplasat pe malul drept al Crişului. Având numeroase camere, hotelul avea baie cu aburi, iar la parter funcţiona cafeneaua Royal, cu o grădină de vară în faţă.

Hotelul Parc a fost inaugurat în anul 1915, într-o clădire mult mai veche, devenind o unitate de lux, cu încăperile decorate cu obiecte aduse din India. În perioada interbelică, aici s-au cazat personalităţi ca Nicolae Iorga, George Enescu şi chiar regele Carol al II-lea.

Astăzi, numărul unităţilor de cazare din Oradea este, evident, mult mai mare, fiind vorba de hoteluri, moteluri, pensiuni, aparthoteluri, răspândite atât în zona centrală, cât şi în cartiere. În anul 2018, în Oradea funcţionau 43 structuri de primire turistică, la care se adaugă multe apartamente închiriate în regim hotelier. Majoritatea unităţilor au restaurante, iar unele şi piscine şi săli de conferinţe.

Dintre acestea, cele mai mari sunt hotelurile Continental, Ramada şi DoubleTree by Hilton. Interesul crescut pentru Oradea se reflectă în numărul crescând al turiştilor, în 2018 fiind înregistrate peste 250.000 sosiri în structurile de cazare şi un total de 459.000 nopţi petrecute aici.