1949. Prima echipă de baschet masculin

Baschetul a ajuns în România imediat după Primul Război Mondial, cel dintâi meci fiind jucat în anul 1920 pe terenul YMCA din Bucureşti. În Oradea, la fel ca în alte oraşe, acest sport a pătruns mai târziu, pe la jumătatea anilor ’30, fiind practicat la început de amatori, în special elevi, organizaţi în echipele liceelor Premonstratens, Clasic, Comercial, Gojdu şi Evreiesc.

Acestea organizau mici turnee locale, amenajându-şi terenuri pe cont propriu. Cele mai importante erau Stăruinţa şi Macabi. După 1945, baschetul a început să fie practicat la nivel profesionist, în cadrul Organizaţiei Sportului Popular, primul preşedinte de district fiind Ioan Strasser.

Între 1945 şi 1960 au fost amenajate terenuri sau au fost montate panouri simple în Oradea, numărul terenurilor de baschet din oraş ajungând la 37, dintre care trei dotate cu nocturnă. Sportul era practicat şi în sălile Dinamo şi Armata, iar mai apoi în Sala Sporturilor din Ioşia. Prima echipă importantă de baschet masculin a aparţinut fabricii Carmen, care a evoluat în 1949 în Cupa Oraşelor, iar ulterior în campionatul naţional, sub numele de Flamura Roşie. După retrogradarea din 1952, locul său a fost luat de Dinamo Oradea (foto).

2018: A doua oară campioni

După 1945 au apărut în Oradea şi echipe de baschet feminin, precum Flora, Coomus, Blănuri, toate aparţinând întreprinderilor din oraş. Carmen a atins cea mai bună performanţă în 1948 – locul 2 în Cupa Oraşelor.

După înfiinţarea Clubului Sportiv Oradea, baschetbalistele obţineau frecvent medalii la competiţiile naţionale. Baschetul masculin orădean a continuat prin cluburile Dinamo, iar apoi Crişul Oradea, ultima câştigând titlul naţional în anul 1979 sub bagheta antrenorului Traian Constantinescu. Crişul a rămas echipa-fanion a oraşului până în anul 2003, când a fost înfiinţată secţia de baschet a Clubului Sportiv Municipal.

CSM Oradea a promovat în Divizia A la doi ani după înfiinţare şi a devenit o prezenţă constantă în elita naţională. Palmaresul echipei cuprinde două titluri de vicecampioană (în 2013 şi 2014), respectiv două titluri de campioană (în 2016 şi 2018), iar din sezonul 2013-2014 participă şi în competiţii internaţionale precum EuroChallenge şi Basketball Champions League. Din 2016, echipa reprezintă şi Universitatea Oradea, purtând numele CSM CSU.