1731. Mănăstire nouă în Olosig

În secolul al XIV-lea, la intervale scurte, în Italia, Franţa şi Spania a fost înfiinţat ordinul călugăresc franciscan. Era o grupare "observantă", care s-a situat de partea săracilor, oferindu-le sprijin în lumea politică şi în societate.

În Oradea, călugării care purtau rasa monahală simplă de culoare maro au fost semnalaţi în secolul al XVIII-lea. În anul 1725, şi-au exprimat intenţia ridicării unei biserici şi a unei mănăstiri undeva pe malul Crişului. Au primit ca donaţie în 1727, de la episcopul orădean Emericus Csáky, un teren de la marginea localităţii Olosig, lângă strada principală şi în vecinătatea pârâului Paris.

Clădirea mănăstirii a fost construită repede, fiind finalizată în 1731, în timp ce piatra de temelie a bisericii a fost pusă un an mai târziu, lăcaşul fiind terminat abia în 1748. Clădirea mănăstirii a avut, iniţial, doar parter, iar etajarea s-a făcut cândva în jurul anului 1800. Imobilul a fost construit în jurul unei curţi interioare. Având o arhitectură sobră, acesta este împărţit în trei aripi. Faţada principală este îndreptată către strada Dunării şi e slab decorată, doar în stânga şi dreapta ferestrei de deasupra intrării existând două statui antropomorfe.

2017. Spital cu vechime

Ordinul călugăresc al franciscanilor a fost desfiinţat în urma unui decret emis de împăratul Iosif al II-lea al Austriei (imperiu din care Oradea făcea parte) în 1782. Aceeaşi soartă au avut-o toate ordinele călugăreşti şi mănăstirile ce nu prestau activităţi educaţionale sau de ocrotire socială. Imediat, s-a trecut la secularizarea patrimoniului tuturor acestor entităţi.

Franciscanii orădeni au fost obligaţi să părăsească oraşul până în 1788, iar clădirea mănăstirii şi biserica au rămas nefolosite. Edificiul a fost cedat armatei, care a înfiinţat în mănăstire o şcoală militară şi apoi un spital. Deasupra intrării, în secolul al XIX-lea se putea citi inscripţia "Spital militar chezaro-crăiesc".

După 1918, locul său a fost luat de Spitalul Militar Român. Şi în zilele noastre, fostul sediu al franciscanilor este tot spital. Instituţia actuală a fost înfiinţată în 1945, cu medici de la Cernăuţi, începând să funcţioneze cu medici proprii în 1973. Având în total 235 de paturi, Spitalul Clinic de Urgenţă "Avram Iancu" cuprinde trei secţii principale: Medicină internă, Cardiologie şi Chirurgie generală. Pe lângă acestea, există un ambulatoriu specializat în mai multe domenii.