1895. Un sediu nou pentru Poştă

Activitatea poştală din Oradea a început în perioada habsburgică, cândva în secolele XVI-XVII. În secolul al XIX-lea, conform hărţilor, sediul poştei orădene ar fi fost pe actuala stradă Roman Ciorogariu nr. 12, unde se află şi în prezent Oficiul nr. 1. În 1859, pe acest amplasament se afla o casă modestă, cu un singur nivel, care servea ca poştă de cel puţin jumătate de secol.

Din cauza vechimii şi uzurii, în 1893 autorităţile au decis demolarea clădirii şi ridicarea alteia noi. Ministerul Poştelor a lansat un concurs de soluţii, care a fost câştigat de arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán senior.

Din motive neclare, însă, proiectul final a fost propus tot de Minister. Imobilul cu parter şi etaj a fost construit de lucrătorii "maistrului de clădiri" Guttman József şi a fost dat în folosinţă în 1895. Cu o arhitectură inspirată din motive clasice, clădirea se înscrie în stilul eclectic. Faţada este simetrică, împărţită în 14 axe, iar intrarea principală este poziţionată la mijloc şi încadrată de pilaştri şi capiteluri ionice, de inspiraţie renascentistă. Deasupra, la etaj, se remarcă alte capiteluri, dorice, ce încadrează două ferestre.

2018. Poştă între plase

Extinderea activităţii Poştei a făcut ca spaţiul să devină în scurt timp neîncăpător. De aceea, în 1908 s-a decis construirea unei aripi noi, orientate spre actuala stradă George Bariţiu.

Aceasta a fost ridicată în anii 1910-1911 de către inginerul Reisinger József, după proiectul inginerului Nagy Virgil. Clădirea este una de colţ, tot cu parter şi un etaj, având o faţadă mai puţin ornamentată. În spaţiul astfel câştigat s-a extins activitatea Poştei şi s-a mutat centrala telefonică a oraşului, care număra 2.100 abonaţi.

Clădirile beneficiază de o curte generoasă, în care accesul vehiculelor se face printr-un gang dinspre actuala stradă Roman Ciorogariu. De-a lungul timpului, Palatul Poştelor şi-a menţinut destinaţia, serviciile oferite în interiorul său extinzându-se.

În perioada comunistă, aici a fost sediul PTTR (Poştă, Telefon, Telegraf, Radio), iar în prezent se desfăşoară activitatea poştală principală din oraş, alte servicii oferite fiind transferul de bani, curieratul, plata abonamentelor de internet şi telefonie. Imobilul este monument istoric de categoria B, dar starea sa este de degradare avansată, atât în ce priveşte faţadele, acoperite cu plasă de protecţie, cât şi interiorul, unde au fost făcute doar intervenţii minime.