1934. Şcoală modernă

În perioada interbelică, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a investit în transformarea şi edificarea unor clădiri de cult şi de învăţământ, aducând în urbe şi în Bihor stilul neoromânesc. Între şcolile ridicate se numără Şcoala Normală, actualul Liceu Teologic Greco-Catolic "Iuliu Maniu", de pe strada cu acelaşi nume, lângă Catedrala Greco-Catolică "Sfântul Nicolae".

O şcoală primară greco-catolică exista deja în oraş din 1733, care mai târziu s-a extins cu o preparandie, unde erau şcoliţi viitori dascăli. Clădirea-gazdă era veche, probabil cu un singur nivel, dar avea o sală de curs şi o locuinţă cu două camere pentru învăţător.

În timpul episcopatului lui Mihai Pavel, în preajma anului 1885, a fost ridicată o clădire cu un etaj, în care a funcţionat Şcoala Primară Română Greco-Catolică. Cu timpul, imobilul a devenit neîncăpător, iar după 1918 a necesitat reparaţii majore. Episcopul Valeriu Traian Frenţiu a preluat o mai veche idee de modernizare şi extindere, iar proiectul a fost gata în 1933. Operă a arhitectului Anton Szallerbeck, noul edificiu a înglobat clădirea veche şi prima etapă a fost gata în 1934.

2019. Readusă la strălucire

Clădirea cu parter şi două etaje, cu o curte interioară, se întinde atât pe strada Iuliu Maniu, cât şi pe strada Mihai Pavel, cea de-a treia faţadă fiind orientată spre Piaţa Unirii. Partea către strada Pavel este mai nouă, datând din 1939.

Noua şcoală a fost recepţionată abia după război, când au fost făcute tencuirile, pardoselile şi finisajele faţadelor. Biroul directorului, secretariatul şi sălile de clasă se aflau la etajele I şi II, existând şi o sală de festivităţi dotată cu scenă şi aparat de proiecţie, dar şi locuinţe.

În 1940, şcoala era una modernă, cu faţadele concepute în stil neoromânesc, simetrice, cu alternanţe de suprafeţe netede şi rezalite, prevăzute cu balcoane. Ferestrele sunt rectangulare, iar cele din rezalite sunt în arc de cerc. Etajul I este separat de parter printr-un brâu, iar etajul II de primul printr-o streaşină.

Ferestrele de la etajul II sunt decorate deasupra cu lunete ornamentate. Faţadele imobilului au fost complet reabilitate în 2018-2019, partea dinspre Piaţa Unirii beneficiind de un acces facil prin pietonalizarea spaţiului din jurul catedralei. În această şcoală învaţă în prezent peste 1.000 de elevi.