1937. Şcolile oraşului

Acum mai bine de 80 de ani, reţeaua şcolară a Oradiei era alcătuită din trei categorii de instituţii, răspândite în mai toate cartierele: şcoli primare, normale şi licee. În 1937, Şcolile Primare Urbane de Stat erau în număr de 12, cea mai mare funcţionând pe strada Griviţei, cu 678 de elevi. Ea era urmată de Şcoala Primară nr. 1, ce activa în clădirea de pe strada Menumorut, unde îşi desfăşoară acum activitatea Liceul de Artă, cu 636 de elevi.

În acea perioadă, în Oradea funcţiona şi o şcoală profesională, cu o istorie ce mergea până la reforma învăţământului din 1777, instituită de Maria Tereza. Cursul Profesional pentru Ucenici Industriali şi Comerciali de Stat, cu clase pentru ucenici în lemnărie şi metalurgie, avea 985 de elevi, fiind dotat inclusiv cu un "muzeu tehnologic".

Înfiinţate pentru a pregăti viitori dascăli, şcolile normale de învăţători erau două, anume Şcoala Normală de Băieţi "Iosif Vulcan" şi cea de Fete "Doamna Stanca". Asemănător erau împărţite şcolile secundare şi liceele. Astfel, Gimnaziul de Băieţi "Alexandru Roman" (foto) funcţiona, ca azi, pe Calea Clujului, cu 186 de elevi, iar Gimnaziul de Stat pentru Fete avea 195 de eleve.

2019. Licee cu istorie

Oradea interbelică avea două licee teoretice care activează şi azi în aceleaşi clădiri. Liceul de Băieţi "Emanuil Gojdu" avea, în 1937, 20 de clase cu 860 de elevi, iar Liceul de Fete "Oltea Doamna" opt clase cu 332 eleve. Lor li se mai adăugau cele pentru învăţământul practic, precum Liceul Comercial "Partenie Cosma", Liceul Comercial de Fete, Liceul Industrial de Băieţi, respectiv cel de Fete, precum şi Şcoala de Menaj.

Liceul Gojdu Oradea

În prezent, în Oradea există o reţea de şcoli de stat, căreia i se adaugă una de şcoli particulare. Astfel, pe raza oraşului funcţionează 13 şcoli gimnaziale, plus patru colegii naţionale, un colegiu economic, două colegii tehnice şi 19 licee, între care unul Sportiv, unul de Arte şi mai multe confesionale.

Două dintre licee sunt particulare. Cele mai mari instituţii de învăţământ preuniversitar din oraş sunt Colegiul Tehnic "Traian Vuia", cu 1.910 elevi, Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", cu 1.813 elevi, şi Şcoala Gimnazială nr. 11, cu 1.441 elevi. În total, în anul şcolar 2019-2020, în Oradea sunt 38.053 elevi înscrişi în învăţământul preuniversitar.