1900. Spectacole în aer liber

În Oradea începutului anilor 1900, principalele opţiuni de petrecere a timpului liber erau cafenelele, cinematograful şi spectacolele teatrale. Pe-atunci, în oraş funcţionau aşa-numitele Cercuri Teatrale, care se ocupau cu organizarea de spectacole în mai multe zone. Clădirea Teatrului din actuala Piaţă Ferdinand era proaspăt construită în 1900, iar în oraş mai existau şi teatre în aer liber.

Unul în Parcul Rhédey (Bălcescu de azi), o clădire din lemn cu scenă, iar altul în zona străzii Kózep, la numărul 3. Mai exact, amplasamentul era la intrarea pe actuala stradă Republicii pietonal, pe dreapta. Edificiul era cunoscut sub numele de Teatrul Heyman, după numele proprietarilor, aflându-se în spatele unei case lungi cu spaţii comerciale, accesibile direct din stradă şi având în jur o grădină.

Un alt teatru de vară a funcţionat în spatele Palatului Sztarill (Astoria). Acest teatru în aer liber a fost construit în anul 1857, iar spectacolele erau susţinute de actori amatori. Deşi nu se cunosc programele exacte, se presupune că majoritatea reprezentaţiilor aparţineau dramaturgiei maghiare, iar altele erau din repertoriul românesc şi evreiesc.

fostul magazin Mercur, Oradea2019. Comerţ şi locuire

Importanţa teatrului de vară din centrul Oradiei a scăzut după anul 1900, când s-a dat în folosinţă sediul Teatrului din Piaţa Bémer, Ferdinand de azi. Programele teatrului Heyman au continuat, însă, să cuprindă spectacole susţinute în sezonul cald, concerte şi proiecţii de filme.

Clădirea a fost demolată în anul 1954. Spre sfârşitul anilor ’70, în locul vechilor imobile au fost ridicate noi clădiri: un bloc de locuinţe şi un centru comercial, denumit Mercur (foto).

Considerat o "unitate etalon pentru desfacerea articolelor metalo-chimice", centrul comercial a fost inaugurat pe 27 iunie 1981. Suprafaţa utilă era de 3.500 m2, cuprinzând un magazin de bijuterii, spaţii de alimentaţie publică, un centru de depanare radio-TV, tutungerie, unitate Loto. Clienţii mai găseau la Mercur candelabre, electrocasnice, seturi de camping, bibelouri.

Din anii ’90, funcţiunea comercială a clădirii a rămas, dar spaţiile şi-au tot schimbat destinaţia, apărând inclusiv un cazino. Astăzi, deşi nu mai poartă denumirea oficială Mercur, clădirea găzduieşte magazine de modă, o gelaterie şi o unitate bancară. Ca aspect, a rămas la fel, dar faţada s-a degradat, iar ferestrele au fost obturate cu plăci din tablă.