Anul acesta a fost un an în care, poate mai mult ca niciodată, ne-am bucurat de evenimente aproape în fiecare sfârșit de săptămână. Ca organizatori, ne declarăm mulțumiți de rezultate și suntem cu gândul, tot timpul, la ce se putea face mai bine și la ce vom face diferit. Pentru a ne înțelege munca, e bine să explicăm care au fost obiectivele de la care am pornit.

Primul este un principiu simplu: în perioadele cu cei mai mulți turiști, un oraș trebuie să ofere o agendă culturală interesantă în fiecare sfârșit de săptămână. Că vorbim de evenimente mai mici sau mai mari, acestea au rolul de a completa vacanța la Oradea.

Al doilea principiu a fost cel de a crește calitatea evenimentelor și de a da un nou suflu evenimentelor. Aici ne-am gândit foarte mult la locuitori, care merită și simțeau nevoia unor evenimente de calitate, fără decoruri de prost gust sau comercianți îndoielnici.

Un alt principiu important a fost cel de a atrage evenimente de succes în Oradea și de a intra în circuitul evenimentelor mari ale României. Am început cu Street Food Festival, Oradea fiind primul oraș în care a ieșit acest festival, și continuăm cu TIFF şi OraJazz festival, un copil mai mic al festivalului de la Gărâna.

Avantajele aducerii unor evenimente naționale la Oradea sunt multiple, dar voi menţiona doar două: notorietate, o atenție sporită din partea potențialilor sponsori, care acum văd doar Cluj-Napoca, Timișoara sau Sibiu, cât și posibilitatea de a transfera în Oradea expertiză și experiență extrem de valoroase.

Cu aceste principii, resurse financiare importante și o echipă mică (trei persoane) am reușit să ne atingem şi chiar să ne depășim obiectivele. Trecuți deja de mijlocul anului și de numeroase evenimente, ne arătăm mulțumiți și bucuroși de ceea ce am făcut.

Dar evenimentele continuă, cu OraJazz Festival, Zilele Culturii Maghiare, Sărbătoarea Recoltei, Toamna Orădeană, Târgul de Crăciun... Sperăm ca şi acestea să se ridice cel puțin la standardul edițiilor anterioare sau, dacă sunt la început, să captiveze interesul publicului orădean. Şi nu numai orădean...

Mihai Jurca
Director APTOR