În ultimii ani, odată cu dezvoltarea Facebook şi alte mijloace social-media, am constatat că, într-adevăr, comunicăm uşor, dar vorbim atât de puţin, ne vedem des, dar ne întâlnim atât de rar. De la atâtea "like-uri" date, ne părem unii altora atât de cunoscuţi, de parcă ne ştim de o viaţă. Şi totuşi, nu avem curaj nici măcar să înclinăm din cap a salut.

Când am propus proiectul "Faleza florilor", exact asta mi-am dorit: o acţiune civică menită să adune oamenii în viaţa reală. Am zis că plantarea unor flori pe malul Crişului este cel mai bun pretext de reunire. Cineva spunea că florile sunt "bijuteriile pământului", eu spun că sunt "poezia pământului". Or, cum poţi să transmiţi unui semen o poezie mai frumoasă decât încercând să-i binecuvântezi privirea cu cea mai frumoasă floare?

În plus, "Faleza florilor" are şi un element educativ, iar orădenii au răspuns exact în maniera aceasta, implicând copiii, care fie au venit cu familia, fie cu colegii de la şcoală. Îmi doresc însă ca toţi cei care au adoptat un ghiveci să înţeleagă că asta nu înseamnă doar plantarea florilor şi apoi abandonarea lor.

Oradea nu duce lipsă de iniţiative civice, chiar dacă este adevărat că mai este loc. Folosindu-ne de avantajele reţelelor de socializare, în cazul nostru de grupul de Facebook "Oradea suntem noi", toţi putem să dăm un exemplu, fie altor cetăţeni, fie actorilor sociali, politici, economici. Să arătăm fiecare că vrem şi putem să ne implicăm în mod voluntar, ba chiar să punem la dispoziţie sume simbolice, pentru a creşte confortul estetic al oraşului nostru.

Pe cursul râului Crişul Repede, în aval şi amonte de podul Sfântul Ladislau, sunt aproximativ 2.000 de ghivece din beton, amplasate pe ambele maluri. În cât timp le putem umple cu flori, astfel încât apoi să multiplicăm acest proiect şi în alte zone unde pot să ia fiinţă mici grădini urbane? Cât mai repede, sper eu!

Ioan Popa Baciu
Iniţiatorul acţiunii "Faleza florilor"


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre ideea ca orădenii să adopte jardinierele de pe malul drept al Crişului Repede şi să planteze flori în ele?

O să se fure, o să se distrugă sau se vor usca între mucurile de ţigări şi gunoi. Pentru că nu vor fi nici păzite, nici întreţinute, din păcate.

Sergiu Şipoş

Nu ştiu dacă are rost. Le vom vedea în piaţă, de vânzare. Ne vom bucura de ele prea puţin timp, nu cred că merită efortul.

Dragoş

Îmi place ideea, m-aş duce să plantez. Sper însă că vom apuca să le vedem şi înflorind şi nu vor fi distruse de vandali.

Irina Bogdan

Nu putem la nesfârşit să nu facem nimic, doar pentru că se va fura sau se va distruge. Trebuie să declanşăm noi schimbarea.

Camelia Nistor

Nu ştiu dacă e bună ideea, pentru că jardinierele nu au fost bine gândite. Le udăm acum, dar apoi nici apa de ploaie nu va ajunge la ele.

Adam Csepei

Ar trebui să facem la fel în mai multe zone, nu doar aici. Eu aştept să văd flori şi la geamurile şi balcoanele oamenilor.

Alice Horak