În ultima perioadă, orădenii din toate cartierele oraşului s-au trezit în case şi apartamente cu musafiri urât mirositori. Ploşniţele marmorate, o specie asiatică aflată în expansiune pe întreg mapamondul, au invadat de câţiva ani şi ţara noastră, iar acum s-au răspândit inclusiv în Bihor.

Pe lângă că distrug legumele şi fructele, ploşniţele marmorate sunt deranjante şi pentru că, în apropierea iernii, caută orice prilej ca să se ascundă în case. Iar odată intrate, sunt greu de evacuat...

Invadatori mondiali

Cu denumirea ştiinţifică Halyomorpha halys, ploşniţele marmorate sunt dăunători originari din China, Japonia, Coreea şi Taiwan. Amatoare de secetă şi temperaturi ridicate, insectele au emigrat în ţările calde ale lumii şi au ajuns inclusiv la noi. Prima oară au fost observate în România în anul 2015, în preajma Bucureştiului, iar de-atunci s-au extins în toată ţara.

Adulţii au formă de scut, cu lungimea corpului în jur de 1,5 cm şi lăţimea de 0,8 cm. Când simt un pericol, gângăniile elimină secreţiile urât mirositoare, ceea ce le face cu atât mai neplăcute. În plus, în grădini sunt adevăraţi distrugători, care atacă pomi şi arbuşti fructiferi, dar şi legume, viţa de vie ori plantele ornamentale. Ploşniţele marmorate sug sucul din plante, care astfel capătă un gust neplăcut, ceea ce le face imposibil de consumat. Atacate, fructele se deformează şi nu se mai dezvoltă, iar înţepătura de ploşniţă devine o pată brună sau negricioasă.

Refugiate în locuinţe

Dacă primăvara şi vara fac ravagii în grădini, toamna ploşniţele marmorate caută adăpost. Preferă să hiberneze pe timpul iernii în spaţii închise, căutând fără întrerupere metode să pătrundă în case şi apartamente.

biologul Diana CupşaTocmai de aceea, în ultimele săptămâni, orădenii au putut găsi tot mai multe exemplare în locuinţele lor: neplăcutele insecte s-au furişat, sperând că vor găsi un loc în care să se pitească şi să petreacă iarna. "Am observat şi eu că sunt tot mai multe. Sunt deranjante şi pot chiar să înţepe omul, iar în urma înţepăturii rămâne o umflătură urâţică", spune biologul Diana Cupşa (foto).

Dincolo de faptul că împrăştie mirosuri în casă, ploşniţele marmorate ar putea la primăvară chiar să îşi depună ouăle în locul în care s-au trezit din hibernare. Femelele depun câte 20-25 de ouă de formă cilindrică, care vor incuba în doar 5 zile, astfel că invazia va fi sigură.

Vremea-i de vină!

În timp ce în unele ţări prezenţa ploşniţei marmorate este motiv de carantină, iar autorităţile din Republica Moldova au avertizat public că insecta trebuie combătută cât mai repede cu putinţă, tocmai pentru că este extrem de invazivă şi dăunătoare, în România instituţiile de profil nu au emis nici măcar o informare pe tema acestei gângănii invadatoare.

Nicolae Ruge, şeful Oficiului Fitosanitar BihorMai mult, specialiştii locali spun că nici măcar nu este o situaţie periculoasă. "Ploşniţele marmorate nu sunt un motiv de îngrijorare. Vor dispărea în curând, de cum vor coborî temperaturile. Schimbările meteorologice au determinat fel de fel de anomalii, şi pentru oameni, şi pentru plante, şi pentru gângănii", spune Nicolae Ruge (foto), şeful Oficiului Fitosanitar Bihor.

Că gângăniile vor intra în hibernare în curând este clar, pentru că se ştie că nu suportă temperaturi sub 14 grade Celsius. Rămâne, însă, de văzut cât de multe vor reînvia la primăvară...

Insecticide şi curăţenie

Cert este că, la nivel mondial, se recomandă celor care cultivă fructe şi legume, pentru a scăpa de ploşniţa marmorată, să folosească tratamente chimice, adică insecticide adecvate.

În schimb, ploşniţele deja pătrunse în casă nu sunt uşor de combătut. Dacă le depistaţi în timp ce zboară sau se aşază pe un obiect, cel mai bine e să le prindeţi cu un şerveţel, ca să vă feriţi de secreţiile puturoase. Şansele să le găsiţi hibernând în locuinţă sunt mici, pentru că cel mai probabil sunt pitite bine, în locuri greu de imaginat. Aşa că singura soluţie rămâne să faceţi frecvent curăţenie temeinică, chiar şi în cele mai ascunse colţuri şi cotloane.