La un an de la inaugurare, centrul de colectare separată a deşeurilor, pe care RER Vest şi Primăria Oradea l-au amenajat pe strada Thurzó Sandor, s-a dovedit o investiţie bine-venită. Orădenii au aruncat aici peste 1.500 tone de deşeuri, care altfel ar fi putut ajunge abandonate la colţ de stradă. Tocmai pentru că centrul este util, municipalitatea şi operatorul de salubritate vor construi anul viitor încă unul, în cartierul Rogerius.

Pe categorii

De la inaugurarea din noiembrie 2017 şi până acum, centrul de colectare separată a deşeurilor, aflat în capătul cimitirului municipal, a adunat peste 1.500 tone de deşeuri. „Grosul” materialelor depuse de orădeni cu titlu gratuit l-a constituit molozul rezultat din construcţii (1014,36 tone) şi deşeurile biodegradabile (115,44 tone). De asemenea, orădenii au dus 121,81 tone de piese vechi de mobilier şi alte 43,96 tone de textile.

În cele 12 luni, locuitorii oraşului au mai predat la centrul de colectare 57,94 tone de plastic, 52,68 tone de sticlă, 30,42 tone de hârtie, 2,3 tone de obiecte de uz casnic, 0,73 tone de cutii de vopsele, 12,87 tone de deşeuri electrice şi electronice, respectiv 9,84 tone de anvelope uzate. În medie, în fiecare zi în centru au intrat 200 kilograme de deşeuri, care apoi au fost transportate de utilajele firmei de salubritate la depozitul Eco Bihor.

Va urma

Anul viitor, acest centru nu va mai fi unic. Primăria şi RER Vest au decis că vor amenaja un punct similar, pe strada Uzinelor, pe un teren de lângă linia de cale ferată, vizavi de fabrica Adeplast. Până când municipalitatea obţine avizul CFR pentru acest amplasament, operatorul de salubritate pregăteşte proiectul viitorului centru, care va funcţiona după aceleaşi reguli.

Orădenii vor putea preda şi acolo gratuit deşeuri din 12 categorii: deşeuri cu conţinut periculos (categorie care include deşeuri precum medicamente expirate, bidoane insecticide, baterii şi acumulatoare, uleiuri, cutii de vopsele etc.), materiale textile, ambalaje metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice şi electrocasnice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări pentru care nu este necesară autorizaţie de construire şi bunuri reutilizabile. Pe scurt: orice fel de deşeuri produse într-o gospodărie!