Efortul orădenilor de a-şi trimite gunoaiele la reciclat nu rămâne nerăsplătit. Legislaţia privind colectarea deşeurilor a fost modificată astfel încât firmele care produc ambalaje sunt obligate să le dea bani primăriilor, pentru a trimite spre valorificare aceste resturi.

Calculele arată că Oradea va încasa în acest fel circa 1,6 milioane lei anual, bani pe care Primăria îi va reinvesti în sistemul local de salubrizare.

Poluatorul plăteşte

România este codaşa Europei şi la reciclare, iar autorităţile naţionale par într-o continuă căutare de soluţii pentru a rezolva problema. Cea mai nouă găselniţă a Ministerului Mediului este să oblige producătorii de deşeuri să dea bani primăriilor ca să le determine să recicleze.

Conform OUG 74/2018, toate firmele care proiectează, produc, prelucrează, tratează, vând sau importă produse ambalate trebuie să se asigure că ambalajele iau drumul reciclării. De exemplu, o firmă care produce apă îmbuteliată în flacoane răspunde pentru PET-urile pe care le pune în piaţă, la fel cum un producător de napolitane este răspunzător pentru foliile de plastic folosite.

Avantaj indirect

Aceeaşi OUG 74/2018 stabileşte şi că producătorii trebuie să se achite de această sarcină prin aşa-numitele organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorilor (OIREP). Acestea adună bani de la producători şi îi transferă mai departe autorităţilor publice locale, pentru a pune la punct sistemul de colectare selectivă şi de reciclare. La schimb, respectiva localitate anunţă autorităţile de mediu că a revalorificat deşeurile în numele producătorilor care i-au dat banii.

Scopul acestei scheme este creşterea gradului de reciclare. Până la finalul anului 2020, fiecare primărie din România trebuie să raporteze reciclarea a cel puţin 50% din deşeurile produse pe raza sa.

Dacă noua măsură va conduce spre dezideratul propus, e greu de spus. Mulţi specialişti din domeniu cred că răspunsul este negativ, întrucât cetăţenii, cei care fac efortul să separe deşeurile, nu au niciun avantaj financiar direct. Altfel spus, cât timp nu văd în portofele folosul reciclării, nici nu vor fi interesaţi să o respecte...

Bani pentru Eco Bihor

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea Cert este că Oradea va atrage bani pentru deşeuri, iar şefii Primăriei caută cea mai potrivită OIREP. "Am primit mai multe oferte şi acum le analizăm", explică directorul economic al municipalităţii, Eduard Florea (foto).

Ofertele organizaţiilor nu diferă valoric, ci doar în privinţa altor beneficii. Suma agreată pentru o tonă de deşeuri de ambalaje reciclate este de 1.000 lei, dar unele OIREP-uri sunt dispuse să ofere bonusuri şi pentru Eco Bihor, firma care pregăteşte deşeurile pentru reciclare. Până acum, la staţia de sortare din Episcopia, Eco Bihor separa reciclabilele, le balota şi apoi le vindea către firmele specializate în revalorificare. Acum, nu va mai putea să le vândă, lucru care, previzibil, n-a fost pe placul reprezentanţilor companiei.

Investiţii pentru toţi

Ţinând cont că Oradea produce anual circa 1.600 tone de deşeuri din ambalaje, de anul viitor oraşul ar urma să primească de la producătorii acestora 1,6 milioane lei. "Aceşti bani trebuie reinvestiţi în sistemul local de salubrizare, astfel încât acesta să fie îmbunătăţit, iar orădenii să fie stimulaţi să colecteze selectiv", spune Florea.

Banii ar putea fi utilizaţi, de exemplu, pentru dotarea tuturor orădenilor cu pubele pentru colectarea sticlei, recipiente care în prezent nu se găsesc în oraş, sau pentru amenajarea de noi platforme de colectare selectivă. Totodată, ar putea fi folosiţi şi pentru plata amenzilor pe care Oradea le datorează anual către Administraţia Fondului de Mediu fiindcă nu atinge rata minimă de reciclare prevăzută de legislaţie.

Aşadar, chiar dacă nu vor primi, direct, niciun ban în plus pentru că reciclează, orădenii vor putea vedea în jur că, totuşi, n-au făcut un efort zadarnic...