Mersul pe jos nu doar face piciorul frumos, ci te şi ajută să vezi oraşul mai bine şi să contribui la combaterea poluării! Acesta e mesajul pe care îl descoperă orădenii şi turiştii dacă îşi instalează pe telefoanele mobile aplicaţia Walk’n’Smile, creată pentru a încuraja mersul pe jos.

Reţea anti-poluare

În era telefoanelor inteligente, pentru cei preocupaţi de o viaţă sănătoasă este la modă să-şi numere paşii făcuţi în fiecare zi. Acum, orădenii cu aceleaşi ambiţii au şi o aplicaţie dedicată.

Walk’n’Smile (în traducere, "Plimbă-te şi zâmbeşte") a fost creată în cadrul proiectului european CityWalk, finanţat prin Programul Transnaţional Dunărea. 13 oraşe, printre care şi Oradea, din 9 ţări (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia) au creat o reţea de localităţi care încearcă să combată poluarea promovând mersul pe jos.

Din bugetul total al proiectului, de 2,2 milioane euro, 151.250 de euro au revenit Oradiei, singurul oraş românesc din reţea. Primăria finanţează din această sumă documentaţia necesară pentru transformarea străzii Aurel Lazăr în arteră pietonală şi pentru parcarea de tip "park and ride" care va fi construită în Piaţa Emanuil Gojdu, lângă Catedrala Ortodoxă.

Mai eco şi mai ieftin!

Disponibilă în limbile tuturor celor 9 ţări, aplicaţia Walk’n’Smile este gratuită şi, pe lângă că "numără" paşii făcuţi de utilizator, are şi alte funcţiuni. De pildă, în timpul plimbării prin oraş, doritorii pot face poze cu "îmbunătăţiri" anume create, sub forma unor animaţii. Astfel, dacă vă faceţi un selfie pe strada Republicii, de exemplu, puteţi "lipi" lângă voi un elefant, obţinând astfel o poză numai bună de postat pe Facebook sau Instagram.

În plus, în funcţie de numărul de paşi făcuţi, aplicaţia vă spune şi câte emisii de carbon aţi "economisit" umblând pe jos, comparativ cu câte aţi fi produs dacă mergeaţi cu maşina, dar şi câţi bani v-au rămas în buzunar plimbându-vă şi neachitând combustibil pentru autoturisme. De asemenea, puteţi afla câte calorii aţi ars şi câţi metri v-aţi plimbat. Walk’n’Smile conţine şi descrierea unor trasee pietonale celebre din lume, dar şi un chestionar despre Oradea şi despre cât este de prietenos oraşul cu pietonii.