Reciclarea deşeurilor a primit un elan în Oradea. Două hipermarketuri importante din oraş, Carrefour Lotus şi Auchan, au decis să intre în lupta pro-mediu şi să le ofere ceva la schimb clienţilor care reciclează.

În această săptămână, orădenii vor putea cumpăra de la Carrefour fructe şi legume „plătind” cu PET-uri, iar la Auchan vor primi apă, ulei de floarea soarelui sau detergent Fairy în schimbul uleiului uzat.

Cumpărături... fără bani

Principali „plasatori” ai deşeurilor de ambalaje, hipermarketurile orădene încep să se implice activ în reciclarea lor. De vinerea trecută începând, în magazinul Carrefour Lotus s-a introdus „plata cu PET-ul”. Concret, oricine poate duce la magazin flacoane goale, iar la schimb va primi fructe şi legume de la producători locali.

Standul este amplasat lângă intrarea în magazin, în imediata vecinătate a cărucioarelor de cumpărături. O persoană poate preda într-o zi maxim 20 de PET-uri, de orice dimensiune şi formă, şi la schimb va putea să-şi aleagă de pe rafturile din acelaşi stand tot atâtea fructe sau legume, dar nu mai mult de patru bucăţi dintr-un fel. În schimb, oferta e variată. Vineri, se găseau la discreţie mere, cartofi, ardei dulci şi iuţi, ceapă, usturoi, varză, pătrunjel, morcovi, dar şi alte zarzavaturi.

Educaţie la shopping

Prima zi a programului s-a dovedit un succes. Zeci de orădeni s-au dus la Carrefour înainte de prânz. „Este o idee foarte bună. Mi-ar plăcea să fie aşa în orice magazin. Zic copiii mei că aşa-i şi în străinătate, primeşti ceva pentru flacon”, a relatat Marin Pop, un pensionar care aştepta răbdător la coadă.

Printre primii clienţi s-au numărat cei 15 elevi din clasa pregătitoare de la Liceul Szent Lászlo din Oradea. Însoţiţi de învăţătoare şi de câteva mămici, micuţii au cărat de-acasă PET-uri în sacoşe textile.

„Îi învăţăm că trebuie să recicleze, iar programul acesta este chiar bine-venit, pentru că ei văd că primesc ceva la schimb”, a spus o mămică. Fiecare copil şi-a luat mândru fructele sau legumele preferate de pe raft, învăţând totodată să numere produsele.

Ulei la reciclat

Carrefour Lotus va menţine plata cu PET-ul până pe 3 noiembrie; deocamdată oficialii lanţului nu au luat o decizie dacă vor organiza şi noi ediţii. Cert este că toţi clienţii au la dispoziţie încă o săptămână să-şi trimită flacoanele la reciclat şi să primească, la schimb, „verdeţuri”.

În plus, acelaşi lanţ comercial va introduce şi o altă facilitate eco: din luna noiembrie, va colecta uleiul alimentar uzat, ba chiar va oferi recompense pentru el!

Uleiul răcit şi închis în recipiente curate de plastic va putea fi predat doar în zilele de duminică, în orice magazin Carrefour. Pentru fiecare 3 litri de ulei folosit, orădenii vor primi la schimb un litru de ulei proaspăt, marca Carrefour, iar la 5 litri de ulei uzat, vor primi 2 litri de ulei „nou”.

Auchan, în schemă

Reciclarea uleiului uzat este importantă, pentru că acesta contaminează cantităţi uriaşe de apă. Un litru de ulei folosit poluează un milion de litri de apă, adică necesarul de supravieţuire pentru un adult, pe o perioadă de 14 ani! În plus, aruncat în sistemul de canalizare, el înfundă ţevile şi produce defecţiuni în sistemele din staţii de epurare.

Cu atât mai important este faptul că şi un alt hipermarket din Oradea a intrat în hora reciclării uleiului. Din această săptămână, în magazinul Auchan, la Serviciul Clienţi, orădenii vor putea preda uleiul uzat, iar la schimb vor primi alte produse.

Concret, pentru un litru de ulei uzat, vor primi un detergent de vase Fairy 450 ml sau un flacon de Aqua Carpatica la 1 litru. Pentru 2 litri de ulei trimis la reciclat, clienţii vor primi un Fairy 500 ml, o apă la 2 litri sau un litru de ulei proaspăt marca Floriol. Reprezentanţii hipermarketului au precizat, însă, că vor oferi aceste produse „în limita stocului disponibil”, aşa că rămâne de văzut dacă şi-au alocat stocuri suficiente...

Important e că lucrurile se mişcă!