În penultima zi a anului, RER Vest va deschide pe strada Uzinelor cel de-al doilea centru de colectare separată a deşeurilor, unde orice orădean va putea lăsa, gratuit, 13 feluri de resturi. 

Cu această investiţie, operatorul de salubritate închide lista promisiunilor asumate în faţa Primăriei Oradea în urmă cu patru ani, când a fost prelungit contractul încheiat între RER Vest şi municipalitate. Confirmând, astfel, că este un partener de încredere...

Deschis pentru toţi

Situat imediat după sensul giratoriu din strada Podului, pe partea stângă, vizavi de fostul sediu al Adeplast, centrul de colectare separată a deşeurilor din strada Uzinelor are 15 containere, din care două pentru molozul din construcţii, tot două pentru sticlă şi câte unul pentru piese de mobilier, deşeuri biodegradabile, plastic, textile, anvelope uzate, produse reutilizabile, deşeuri electrice şi electronice, obiecte de uz casnic, metal, hârtie şi carton, respectiv deşeuri periculoase (recipiente cu vopsele, insecticide, medicamente expirate, baterii/acumulatori, tuburi cu neon, ulei vegetal uzat).

Începând din 30 decembrie, orădenii vor putea preda aici deşeurile gratuit, prezentând doar actul de identitate. Accesul în incintă se poate face cu autovehicule cu masa maximă utilă de până la 1,5 tone.

Centrul este dotat şi cu un container-birou, pentru operatorul RER Vest care va înregistra fiecare intrare. În perioada 1 noiembrie - 28 februarie programul centrului va fi de lunea până sâmbăta între orele 9-17, iar între 1 martie şi 31 octombrie de lunea până sâmbăta între orele 8-20.

Investiţii record

Copie a punctului de colectare separată care funcţionează de doi ani în strada Thurzo Sandor, platforma de pe Uzinelor a costat 180.000 euro, cheltuială suportată de RER Vest. În 2015, când Primăria a prelungit contractul de salubritate, compania şi-a asumat investiţii de 850.000 euro, menite să îmbunătăţească curăţenia oraşului, dar şi gradul de colectare selectivă a deşeurilor. Lista s-a închis acum, odată cu finalizarea centrului de pe Uzinelor.

Planul de investiţii a cuprins trei obiective majore. Unul a fost realizarea unui sistem de acces controlat în fiecare ţarc în care asociaţiile de proprietari îşi ţin pubelele ori containerele, 530 de incinte fiind dotate cu sisteme automate de acces, orădenii putându-le deschide cu cartele magnetice. Pentru ca locatarii să nu aibă grija facturilor pentru curentul consumat, sistemele sunt alimentate cu energia solară captată prin panouri montate pe ţarcuri. Investiţia s-a încheiat în 2017 şi a avut o valoare totală de 441.300 euro.

Un alt obiectiv la care s-a angajat RER a fost realizarea a 10 puncte subterane pentru colectarea deşeurilor în cvartalele de blocuri înghesuite, unde nu au putut fi amplasate containere clasice deoarece nu există distanţele minime impuse prin lege faţă de spaţiile de locuit. Fiecare din cele 10 sisteme subterane a îngropat câte patru containere, în care orădenii aruncă selectiv deşeurile. Acestea au fost date în folosinţă în 2016 şi au costat aproape 120.000 euro.

Pentru viitor

O altă investiţie pe care RER Vest a făcut-o în Oradea ultimilor ani, fără să fi fost promisă, este dotarea a 126 asociaţii de proprietari cu recipiente de culoare maro, necesare pentru colectarea deşeurilor în trei fracţii. 

În 2018, Primăria şi operatorul de salubritate au implementat un proiect pilot menit să reducă cantităţile de deşeuri depuse la haldă şi, aşa, au învăţat circa 12.000 cetăţeni cum să separe resturile biodegradabile care pot fi transformate în compost. Astfel, pe lângă deşeurile reciclabile (PET-uri, doze de aluminiu, hârtii, cartoane etc.), orădenii din asociaţiile vizate aruncă separat biodeşeurile, care odată ajunse la depozitul ecologic administrat de Eco Bihor sunt transformate în îngrăşământ vegetal. 

Dincolo de preţul lor, toate aceste investiţii au o valoare şi mai mare: contribuie la educarea orădenilor şi la viitorul "eco" al Oradiei...