Pâine şi cozonaci, carne şi mezeluri, lapte şi brânzeturi, legume şi fructe, miere şi ierburi aromatice, ceaiuri, conserve de tot felul, dar şi pălincă, bere, vin şi sucuri naturale - în Bihor avem cel puţin câte trei mici producători excepţionali din fiecare! În produsele lor (re)găsim tradiţie şi moştenire, pricepere şi măiestrie, dar şi pasiune, "ingrediente" care ar putea transforma zona într-o destinaţie gastronomică tradiţională autentică. 

Cine poate rezista mirosului unei pâini cu maia proaspăt scoasă din cuptor? Dar unei felii de şuncă sau slănină de porc afumate tradiţional sau unei bucăţele de brânză maturată, din lapte de capră? Să vă mai întreb de o zacuscă cu pitoance sau de o dulceaţă de ardei iute? De o linguriţă cu miere de salcâm sau de un măr dulce şi zemos dintr-o livadă bio?

Şi totuşi, prea puţine dintre aceste produse ajung la dumneavoastră! Fie pentru că nu ştiţi de ele, fie pentru că târgurile de profil - singurele în care aceşti mici producători au, din păcate, posibilitatea să îşi prezinte bunătăţile - sunt rare, fie pentru că, pur şi simplu, este mai comod să îţi faci cumpărăturile într-un mega, super, hyper-market. Mare păcat...

"Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic", spunea Edmund Burke. În România, fraza este, poate, mai actuală decât oriunde şi oricând. Efectele "răului" le vedem zilnic în politică, economie, justiţie, educaţie, sănătate şi în alimentaţie. Dacă ne-ar interesa ce punem în farfurie, am afla repede că produsele despre care v-am vorbit sunt mult mai sănătoase decât cele venite de peste mări şi ţări. Iar consumarea lor ar "însănătoşi" şi economia locală.

Promovarea şi susţinerea micilor producători ar trebui să fie unul dintre obiectivele principale ale oricărei strategii de dezvoltare (nu doar) turistică a Bihorului. Dar, înainte să oferim turiştilor aceste produse speciale şi unice, trebuie să începem să le căutăm şi să le consumăm noi, bihorenii. Pentru că merităm!

Simona Bişboacă
Cercetător, Phenalex SRL