Anul 2019 va aduce schimbări în salubritatea din Oradea, dar deocamdată nu se ştiu detaliile acestora. O lege nouă, menită să stimuleze reciclarea, prevede că toţi românii vor plăti facturile de salubrizare în funcţie de cantitatea de gunoi aruncată, dar parlamentarii încă nu au stabilit forma în care se va aplica acest sistem.

Astfel, edilii Oradiei au decis să nu modifice deocamdată modul de tarifare local şi să aştepte până când aceste amănunte esenţiale vor fi stabilite. Cert e că programul de colectare selectivă în trei fracţii, implementat deja de RER Vest într-o parte a oraşului, va fi menţinut şi anul viitor.

Lege neclară

În aceste zile, în Parlament se dezbat modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă 74/2018, care  prevede, printre altele, că de la 1 ianuarie 2019 toate primăriile ar trebui să implementeze sistemul "plăteşti cât arunci", adică să asigure cadrul necesar pentru ca operatorii de salubritate să factureze fiecărui client cantitatea sau volumul de deşeuri produse. Cum anume ar trebui să se facă asta rămâne în sarcina autorităţilor publice locale.

Florin Birta, viceprimar OradeaÎn prezent, serviciul de salubritate din Oradea e facturat în funcţie de numărul de persoane care locuiesc într-un imobil şi, cel puţin deocamdată, aşa va rămâne. "Ordonanţa este în dezbaterea Camerei Deputaţilor, are peste o sută de amendamente, aşa că aşteptăm forma ei finală înainte de a decide reguli noi", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Colectaţi biodeşeurile!

Ce este cert, însă, e că Primăria şi RER Vest vor continua implementarea colectării selective în trei fracţii. Din luna iunie, 126 de asociaţii de proprietari adună separat inclusiv biodeşeurile, adică resturile care pot fi transformate în compost.

Programul a fost gândit ca un experiment pe şase luni. Rezultatele consemnate până acum de RER Vest arată că, graţie noii fracţii, jumătate din deşeurile acestor orădeni sunt trimise la reciclat, aşa că programul va fi menţinut. "Vom continua colectarea selectivă a biodeşeurilor", confirmă viceprimarul Birta. Este foarte posibil, de asemenea, ca programul să fie extins în tot oraşul, dar asta depinde de ceea ce vor decide parlamentarii...