Teoretic, din 31 martie, toţi românii care cumpără produse ambalate în sticle trebuie să plătească o garanţie de 50 de bani, măsură introdusă pentru a stimula reciclarea acestor ambalaje.

În realitate, însă, deşi legea este în vigoare, orădenii constată la casa de marcat că nu se întâmplă nimic.

Prea complicat

Obligativitatea reţinerii garanţiei pentru sticle a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă 74/2018, care prevede că începând cu data de 31 martie 2019, pentru ambalajele primare reutilizabile, adică sticle cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, se aplică o garanţie bănească de 0,5 lei pe ambalaj. Astfel, fiecare român care cumpără o băutură ambalată într-o sticlă de minimum 100 ml ar trebui să plătească, în magazin, nu doar contravaloarea produsului, ci şi garanţia.

Ordonanţa prevede că cumpărătorul îşi va recupera banii dacă returnează sticla în acelaşi magazin, prezentând totodată şi bonul fiscal. O procedură defel atractivă pentru clienţi. Greu de crezut că românii vor păstra bonurile fiscale şi vor merge mereu la aceleaşi magazine, doar pentru a pune sticlele pe drumul reciclării...

La mâna producătorilor

În plus, noua regulă nici nu se aplică! Prima săptămână în care orădenii ar fi trebuit să plătească garanţii pentru sticlele cumpărate a decurs ca oricare alta, atât în marile magazine, cât şi în cele de cartiere.

De pildă, la casele de marcat ale magazinelor Kaufland, Auchan şi Selgros, clienţii nu au plătit nimic în plus. "Garanţia se aplică pentru sticlele reutilizabile, care vin cu această precizare de la producător. Deocamdată, nu avem astfel de sticle", a explicat reprezentantul unui magazin. Cum producătorii încă nu s-au arătat dornici să recupereze recipientele din piaţă, magazinele n-au de gând să se transforme în depozite de sticle.

"Eu ce mă fac?"

Micii comercianţi sunt şi ei bulversaţi. "Aşteptăm veşti de la producători şi distribuitori. Fără un act de la ei, eu ce fac cu garanţiile nerevendicate?", spune şi administratoarea unui mic ABC din Rogerius. Când anume vor reacţiona producătorii, nimeni nu ştie.

Aşa că, cel puţin deocamdată, garanţia pentru sticle pare o perdea de fum, în spatele căreia se ascund autorităţile care se laudă că stimulează reciclarea...