Un grădinar priceput ştie că, pentru a avea un colţ verde roditor, trebuie să ajute rădăcinile plantelor cu îngrăşământ. Iar cea mai ieftină şi ecologică variantă e să-şi facă propriul compost!

Compostarea presupune descompunerea resturilor vegetale prin fermentare lentă, un procedeu defel complicat, care poate fi aplicat în orice curte...

Seamănă cu pământul

La depozitul ecologic de deşeuri al Oradiei, deşeurile vegetale adunate din oraş se transformă de ani de zile în îngrăşământ. Crengile, resturile de iarbă şi frunzele pe care muncitorii RER Vest le adună din parcuri şi de pe spaţiile verzi sunt tocate, apoi lăsate la fermentat. După maturare, sunt cernute şi... gata!

Concret, compostul e o substanţă închisă la culoare, sfărâmicioasă, cu o consistenţă asemănătoare cu cea a pământului. Numit şi humus, el este de fapt materia organică descompusă în prezenţa aerului.

Din această lună, Eco Bihor va primi tot mai multă materie pentru compost, întrucât RER Vest a dat startul unui program pilot pentru colectarea selectivă în trei fracţii. 12.000 de orădeni care stau la blocuri vor depune deşeurile vegetale separat de celelalte, tocmai pentru ca acestea să poată fi transformate în îngrăşământ.

Soluţie la îndemână

Orădenii care stau la case şi doresc să îşi producă propriul compost trebuie să ştie că au nevoie doar de un recipient din plastic sau din lemn şi, fireşte, de hărnicie şi răbdare!

Două tipuri de ingrediente pot fi folosite în acest scop: materiale bogate în azot (flori, frunze verzi, resturi de fructe şi legume, pâine, zaţ de cafea, pliculeţe de ceai) şi materiale bogate în carbon (paie, ziare, carton, rumeguş, coji de nuci sau alune, frunze uscate). De asemenea, în compost pot fi puse şi resturile alimentare.

Toate aceste materiale se pun într-o cutie cu capac, dar fără fund, aşezată direct pe pământ, într-un loc umbros. Fiecare strat gros de 15-20 centrimetri trebuie udat, iar o dată pe lună grămada poate fi întoarsă, pentru o mai bună aerare. Procesul de descompunere este lent, putând dura între 6 şi 12 luni. După ce toate materiile s-au descompus, compostul este bun de folosit! O soluţie simplă pentru orice grădinar...