Folosit în orice bucătărie, uleiul alimentar uzat este una dintre cele mai mari probleme pentru apele pământului. Specialişti hidrologi din întreaga lume estimează că un litru de ulei deversat într-un râu, de pildă, poluează chiar şi un milion de litri de apă.

Aruncat în reţelele de canalizare, este la fel de dăunător: corodează ţevile şi măreşte costul epurării. Şi nici aruncarea pe sol nu este o soluţie: solul impregnat cu ulei are nevoie de ani de zile ca să se regenereze. Aşadar, cea mai potrivită soluţie este reciclarea.

Variante

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, 15 firme din judeţ sunt autorizate să colecteze uleiurile uzate. Majoritatea oferă acest serviciu doar persoanelor juridice, adică localurilor sau restaurantelor unde se produc cantităţi semnificative de ulei uzat. Lista lor poate fi regăsită pe site-ul instituţiei, la meniul "Deşeuri".

Soluţii sunt, însă, şi pentru cetăţenii cu conştiinţă ecologistă, care îşi doresc să protejeze mediul înconjurător şi să recicleze uleiul ars acasă, în bucătărie. O variantă sunt benzinăriile MOL din Oradea, care preiau la orice oră uleiul alimentar uzat, fie că este vorba de un litru sau zece. De asemenea, acest serviciu este disponibil şi în unele magazine. Dedeman, de exemplu, magazin de bricolaj deschis anul trecut în Calea Aradului, preia la rândul său uleiul ars în bucătărie.

Din tigaie, în motoare!

În plus, în ultimii şase ani, în fiecare primăvară şi toamnă, Asociaţia Societatea Carpatină Ardeleană 91 a organizat colecte de ulei uzat, în cinci puncte publice din oraş. "În luna mai vom organiza următoarea colectă", spune Lilla Bara, reprezentant al ONG-ului. Oricare variantă o aleg, orădenii trebuie doar să ducă acolo uleiul stocat în recipiente care se închid bine.

Firmele sau asociaţiile care colectează ulei uzat îl predau mai departe unor companii specializate în reciclarea lui. El devine apoi o materie primă în producerea de biodiesel, un biocombustibil folosit pentru diferite utilaje ori autovehicule, fie ca sursă de putere pentru centrale termice. Aşadar, uleiul este o resursă regenerabilă a Terrei. Care merită atenţia fiecăruia dintre noi...