Reciclarea deşeurilor rămâne regulă pentru orădeni. Operatorul licenţiat de salubritate sfătuieşte toţi locuitorii oraşului să colecteze selectiv deşeurile, ţinând cont că nu este doar o obligaţie prevăzută de lege, ci şi o soluţie pentru gestionarea ecologică a acestora. RER le aminteşte orădenilor cum să procedeze...

Saci la case

De aproape un deceniu, orădenii au la îndemână întreaga infrastructură necesară pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Asociaţiile de proprietari din oraş au fost dotate cu containere negre, dedicate depunerii resturilor menajere, şi galbene, pentru reciclabile, adică toate deşeurile ce pot fi revalorificate: PET, doze de aluminiu, hârtii, cartoane, tetrapak, cutii de iaurt, sticle etc.

În schimb, orădenii care stau la case primesc periodic saci galbeni în care să arunce fracţia uscată. Chiar săptămâna trecută, RER Vest a distribuit în oraş aproape 20.000 de role cu câte 25 de saci fiecare, precum şi flyere din care oamenii află ce fel de deşeuri trebuie să strângă în aceşti saci, aceleaşi ca în containerele galbene. Cu o singură excepţie: sticla!

Sticla, reguli noi

Sticla poate fi revalorificată la infinit, aşa că trebuie colectată selectiv. În schimb, manipularea ei poate provoca accidente, aşa că soluţia cea mai potrivită pentru trimiterea ei la reciclat este depunerea în igluurile de culoare verde amplasate în oraş, golite într-un utilaj anume destinat de RER Vest, astfel încât angajaţii să nu fie răniţi. Din acelaşi motiv, sticlele nu trebuie aruncate în sacii galbeni.

De luna viitoare, însă, este posibil ca în tomberoanele orădenilor să ajungă mai puţine sticle. Conform OUG 74/2018, începând cu 31 martie 2019, toate magazinele vor fi obligate să reţină o garanţie de 50 bani pentru fiecare sticlă ce are un volum cuprins între 0,1 şi 3 litri. Această obligaţie a fost introdusă în legislaţia românească tocmai pentru a stimula reciclarea sticlei, aşa cum prevăd şi normele europene.


VOCEA STRĂZII

Din 31 martie, toţi românii ar urma să plătească garanţii pentru sticlele returnabile. Ce părere aveţi despre această măsură?

Este o idee bună, trebuia de mult reluată această regulă. În momentul de faţă, se risipesc materiale care pot fi reciclate la nesfârşit.

Adrian Mihuţ

Şi să-mi transform apartamentul şi în depozit de sticlă? Nu este suficient că colectez selectiv deşeurile? O idioţenie.

Virgil Păcurar

Foarte bună idee. Ar trebui introdusă o garanţie similară şi pentru flacoane. Dacă se va plăti 50 de bani pe un PET, se va face curăţenie.

Geo

Această măsură este inutilă dacă nu se înfiinţează centre de reciclare serioase, unde să ştim că sticla este refolosită.

Gabriel Gal

Văd că încet-încet ne întoarcem la ce era bun în vremea lui Ceauşescu. Eu, una, mă bucur de această decizie, sticlele trebuie reciclate.

Daniela

Pentru 50 de bani, nu cred că prea mulţi oameni se vor întoarce la magazine cu sticlele. Nu cred că va folosi cuiva această măsură.

Renata