Vremea bună a venit, să înceapă munca! În această primăvară, în diferite amplasamente din Oradea, vor fi plantaţi 100 de puieţi din 18 soiuri de arbori. Fiecare va avea minimum 4 metri înălţime şi o circumferinţă de cel puţin 24 de centimetri, astfel încât coroana să ofere umbră cât mai repede. Programul de plantări al Primăriei mai prevede plantarea altor 400 de arbori şi la toamnă.

În tot oraşul

Calendarul de plantări întocmit de Primărie pentru anul acesta, pentru care a şi alocat 700.000 lei, prevede plantarea a 500 de puieţi, condiţia fiind ca aceştia să aibă o înălţime de cel puţin 4 metri înălţime şi o circumferinţă a trunchiului de minimum 24 de centimetri, iar coroana să fie formată pe cel puţin o treime din înălţimea copacului.

Din cei 500 de puieţi, cei mai mulţi, 178 la număr, vor fi platani. De asemenea, vor fi sădiţi aceri, pruni, tei, scoruşi, frasini, carpeni, meri ornamentali şi stejari roşii. Puieţii vor fi plantaţi în toate zonele din oraş, pe străzi precum Mihail Kogălniceanu, Horea, Italiană, Ronald Reagan, Nicolae Jiga, Clujului, Agricultorilor, Corneliu Coposu, Erkel Ferencz, pe Bulevardul Magheru, Nufărul, Feldioarei, precum şi în parcurile Xenopol, Adona şi Brătianu.

Pe de altă parte, în această primăvară alţi 700 de puieţi de paltini au mai fost sădiţi şi de muncitorii Administraţiei Domeniului Public, în Cimitirul Municipal, în incinta Grădinii Zoologice şi a Adăpostului Grivei.

Copaci cu garanţie

Firma care va realiza plantările municipalităţii va fi desemnată în zilele următoare şi va trebui ca până cel târziu pe 15 mai să sădească primii 100 de arbori, ceilalţi 400 urmând să-i planteze în campania de toamnă. Firma câştigătoare va trebui, de asemenea, să livreze puieţii cu balot de pământ şi să ofere o garanţie de 2 ani, timp în care va înlocui fiecare arbore care se va usca.

Anul trecut, Primăria nu a făcut plantări, motivând că la licitaţia anume organizată nu s-a prezentat nicio firmă specializată. Pentru a preveni repetarea unei asemenea situaţii, la sfârşitul lunii martie Consiliul Local a votat un acord cadru care permite Primăriei să angajeze prin licitaţie publică o firmă care va fi responsabilă timp de trei ani de plantările în spaţiile verzi din oraş. Firma respectivă va avea la dispoziţie un buget de 2,9 milioane lei.