Din această săptămână, cei 12.000 de orădeni incluşi în proiectul pilot de colectare selectivă în trei fracţii află cât de bine se descurcă. Reprezentanţii RER Vest vor lipi, la fiecare asociaţie în parte, un afiş prin care îi informează pe locatari dacă au şansa să câştige premiul pus la bătaie în cadrul programului, adică scutirea de la facturile de salubritate timp de un an, sau trebuie să-şi mai corecteze obiceiurile de colectare selectivă.

În trei părţi

Programul pilot în care au fost cuprinse 124 de asociaţii de proprietari din oraş presupune că locatarii trebuie să colecteze selectiv în trei fracţii. În containerul de culoare galbenă trebuie să arunce fracţia uscată, adică PET-uri, hârtii, cartoane, metale ori plastice, în cel de culoare maro, pus anume la dispoziţie de RER Vest, biodeşeurile, adică resturile alimentare care pot fi transformate în compost, iar în cel negru deşeurile reziduale.

Colectarea selectivă în trei fracţii a debutat în luna iulie, iar după aproape trei luni, reprezentanţii RER Vest au făcut o analiză a deşeurilor colectate de la aceste asociaţii. Concluzia nu este cea mai încurajatoare: doar o mică parte dintre asociaţii, mai precis 18 la număr, dovedesc că au înţeles regulile noi şi le respectă. Restul asociaţiilor fie nu colectează selectiv defel, fie nu suficient, adică amestecă o cantitate însemnată de biodeşeuri cu plastice ori hârtii.

Mesaje pentru toţi

Pentru fiecare asociaţie în parte, RER Vest a pregătit afişe personalizate, care vor fi puse la intrarea în scările de bloc, astfel încât orădenii să ştie dacă ei şi vecinii lor aruncă gunoaiele cum trebuie sau nu. Pentru cei care colectează corect deşeurile, mesajul va fi de felicitare şi de încurajare, să continue să selecteze resturile.

La asociaţiile unde e loc de mai bine, afişul va spune tocmai asta, încurajând locatarii să fie mai atenţi, iar la asociaţiile unde colectarea în trei fracţii nu este respectată, îndemnul va fi să colecteze selectiv. Rămâne de văzut câţi dintre orădeni vor şi asculta sfaturile...