Braşov, Oradea şi Sfântul Gheorghe sunt considerate cele mai curate oraşe din România, conform unei analize realizate de platforma de imobiliare Storia.ro.

Studiul, realizat în colaborare cu agenţia de cercetare D&D Research, a analizat percepţia cetăţenilor asupra nivelului de curăţenie din oraşele şi cartierele în care locuiesc. Din Oradea, au fost chestionaţi 6.337 de cetăţeni, care au trebuit să evalueze, cu note de la 1 la 5, atât curăţenia din oraşul lor, cât şi din cartierele lor.

Orădenii au dat note mari oraşului lor, iar cartierele votate ca fiind cele mai curate sunt Cantemir, Ioşia şi Dacia. În schimb, cele mai puţin curate zone sunt, conform acestui studiu, Episcopia Bihorului, Centura şi Calea Clujului.

Clasamentul naţional este condus de Braşov, ale cărui cartiere Avantgarden, Răcădău şi Centrul Civic au adunat cele mai multe puncte.

La polul opus, zona cu cel mai scăzut nivel de curăţenie este Floreşti din Cluj-Napoca. Topul continuă cu Moldoveni (Călăraşi), 3 Insule (Arad), Calea Caransebeşului (Reşiţa) şi Ferentari (Bucureşti).

La nivel de regiuni istorice, Transilvania a fost desemnată de 42.969 de români ca fiind zona cu cel mai ridicat nivel al curăţeniei, pe când Moldova ocupă ultima poziţie.

Storia.ro a făcut sondaje similare şi privind percepţia asupra nivelului de siguranţă din oraşele României, asupra costului general al vieţii, al facilităţilor medicale şi al calităţii aerului. La capitolele "Siguranţă" şi "Facilităţi medicale", Oradea a ieşit fruntaşă în ţară, la "Costul general al vieţii" este pe locul trei, în timp ce la "Calitatea aerului" se situează abia pe locul 14 din cele 41 de oraşe.