De 25 de ani, de când a absolvit facultatea de educaţie fizică din Oradea, Sorin Buhaş este un om al sportului. A fost pe rând sportiv, antrenor şi şef al Direcţiei Judeţene de Sport, iar acum este lector universitar la aceeaşi facultate.

În plus, de la sfârşitul lunii martie, e noul director al Clubului Sportiv Universitar, care reuneşte tinerii amatori de sport. De altfel, misiunea pe care şi-a asumat-o este să atragă cât mai mulţi studenţi spre cele 8 secţii ale CSU. Şi, fireşte, să obţină performanţă...

Clubul studenţilor

- Concursul pentru şefia CSU a adunat cinci candidaţi, unul fiind dvs. Ce avantaj aţi avut?

- Viaţa mea profesională, începând din 1994, s-a desfăşurat exclusiv în zona sportului. Mai bine de 15 ani am petrecut în antrenorat şi în zona de practică a activităţii sportive, după aceea în zona administrativă. Nu în ultimul rând, când te prezinţi la un concurs, te pregăteşti.

- Câte secţii are clubul, câţi sportivi instruiţi? Cine poate deveni sportiv al CSU?

- Clubul are 8 secţii - baschet feminin, handbal feminin, volei feminin, atletism, gimnastică ritmică, tir şi karate kyokushin - şi colaborează cu CSM la baschet masculin. Numărul de sportivi legitimaţi este fluctuant, între 80 şi 120. Pentru a deveni sportiv, e nevoie să te recomande calităţile, nu performanţa. Legea ne permite să legitimăm sportivi care nu sunt studenţi, dar unul dintre obiectivele mele este ca, pe cât posibil, cât mai mulţi sportivi să fie studenţi.

Poftiţi la CSU!

- Cine finanţează CSU?

- Suntem un club în subordinea Ministerului Educaţiei, care asigură şi o mare parte a finanţării, dar bugetul are şi o componentă de surse proprii.

-  Care sunt cei mai promiţători sportivi ai CSU?

- M-aş feri să fac nominalizări. Avem rezultate bune atât la sporturile de echipă, cât şi la secţiile de tir şi atletism, unde avem sportivi cu rezultate de excepţie. De asemenea, ne mândrim şi cu sportivii de la karate kyokushin.

- Ce obiective aveţi în acest mandat?

- Va trebui să ne stabilizăm cu secţiile pe care le avem din punct de vedere al performanţei şi sper că vom reuşi să realizăm parteneriate cu agenţi economici dispuşi să sprijine financiar clubul. Pe lângă performanţele sportive, una din preocupările mele este de a avea un număr cât mai mare de studenţi sportivi legitimaţi.

Tot mai multă diversitate

- Ce credeţi că ar trebui să facă autorităţile, pentru a atrage mai mulţi tineri spre sport?

- Trebuie să creăm modele. CSM a reuşit să genereze un fenomen, atrăgând spre polo, baschet dar şi la centrul de fotbal foarte mulţi copii. Primăria face ce trebuie, dar problema este la nivel central. Trebuie croită legea sponsorizării de aşa natură încât agentul economic să fie stimulat să sponsorizeze un club sportiv.

- Înţeleg tinerii că o minte sănătoasă se dezvoltă doar într-un corp sănătos?

- Atunci când creăm infrastructură, tinerii, şi nu numai, se îndreaptă spre sport. În Parcul Brătianu avem terenuri multifuncţionale, pistă pentru alergare, şi la orice oră din zi o să vedeţi acolo orădeni care practică sportul. De asemenea, la Universitate asigurăm condiţii de alergat şi vin multe persoane...

- Care este profilul studentului de la Sport: este într-adevăr un sportiv sau ajunge acolo din întâmplare?

- De regulă, sunt adolescenţi care au făcut sport, absolvenţi ai liceelor de profil, dar spre surprinderea noastră vin şi tineri care au făcut doar sport de întreţinere şi vor să-şi completeze cunoştinţele.

- Ce se întâmplă cu ei după absolvire?

-  Oradea oferă din ce în ce mai multă diversitate în practicarea sportului, astfel că îi regăsim antrenori în sălile de fitness şi de forţă, la bazinele de înot, monitori de schi... Avem absolvenţi de kinetoterapie care lucrează în domeniu, dar şi absolvenţi care şi-au făcut business-uri în sport sau care se îndreaptă spre mediul preuniversitar.

"Avem nevoie de un restart"

- Cât de mulţumit sunteţi de baza sportivă a Universităţii?

- Universitatea este principalul nostru finanţator, pentru că ne pune la dispoziţie toate spaţiile în care ne desfăşurăm activitatea. Sala de gimnastică este renovată la cele mai bune standarde şi există un interes din partea conducerii Universităţii şi a Primăriei pentru reabilitarea întregului complex sportiv.

- Cum catalogaţi infrastructura sportivă din Oradea? Ce ne lipseşte?  

- Din fericire, se lucrează la noua sală polivalentă. Sper că într-un viitor nu foarte îndepărtat să avem şi un stadion de fotbal şi o echipă care să onoreze un stadion modern.

- Este România o ţară prietenoasă cu sportul?

- Din păcate, nu. Rezultatele la nivel internaţional sunt tot mai slabe, pentru că nu există un concept unitar în ce priveşte practicarea sportului de performanţă. Apar stadioane, săli de sport, dar într-un context generat de anumite interese, nu ca o componentă a unui plan de dezvoltare gândit la nivel naţional. Avem nevoie de un restart, pentru că românii sunt talentaţi la sport.