Când invităm un conaţional sau un străin să ne viziteze oraşul, îl ademenim cu palatele Art Nouveau din centrul istoric, cu Cetatea şi istoria ei aproape milenară, cu plimbările romantice pe malurile verzi ale Crişului Repede ori cu o bălăceală în Aquapark. Dar, după ce se plimbă pe străzile oraşului şi s-a săturat de îmbăiat, ce să mai facă turistul?

În continuare, Cetatea respiră doar cu ajutorul aparatelor, deoarece viaţă între zidurile ei este prea puţină, iar în Piaţa Unirii avem concerte sau spectacole doar dacă este o ocazie anume. O astfel de ocazie ar putea fi transformată, însă, într-o regulă.

Într-o seară din vara anului trecut, cu gurile căscate şi cu telefoanele în mâini, parcă obligaţi să imortalizeze fiecare secundă de culoare, mii de oameni au luat parte la primul spectacol de video-mapping din Oradea. La iniţiativa Primăriei, Ziua Mondială Art Nouveau a fost sărbătorită cu fast: faţada Palatului Vulturul Negru s-a transformat într-un ecran gigant şi, ca într-un film cu efecte speciale, decoraţiunile florale de pe clădire au prins viaţă. La geamuri au apărut siluete de petrecăreţi, aşa cum probabil se întâmpla adesea, în secolul trecut. Vulturul a prins viaţă şi a survolat faţada, în aplauzele orădenilor.

A fost un spectacol inedit şi apreciat, care anul acesta se va repeta, dar cu alte scenarii, pentru că proiectul în cadrul căruia a avut loc încă este în derulare. Astfel de animaţii s-ar putea face în continuare, însă, şi dincolo de proiect. Pentru asta, Primăria ar trebui doar să cumpere patru proiectoare, un sistem de sonorizare şi softul necesar pentru realizarea propriu-zisă a animaţiilor. O investiţie de 200.000 de euro, pe care municipalitatea este dispusă să o facă. Cu o condiţie: orădenii să voteze proiectul care vizează aceste achiziţii, înscris în programul de bugetare participativă din acest an.

În final, vor fi alese zece proiecte preferate ale orădenilor, pe care municipalitatea le va finanţa. Pe această listă, cred că merită un loc şi spectacolul clădirilor simbol, mândria oraşului.


VOCEA STRĂZII

Vă interesează investiţiile propuse în programul de bugetare participativă? Ce proiecte preferaţi?

Nici nu am ştiut că Primăria derulează un astfel de program de investiţii iar. Ar trebui să-i facă mai multă publicitate.

Maria Florea

M-am uitat peste proiecte, dar n-am votat, pentru că nu cred că va conta. N-am mai auzit nimic nici de proiectele de anul trecut.

Raul

Am votat online proiectele preferate, cu centrul de închirieri biciclete şi iluminarea trecerilor de pietoni. Chiar avem nevoie.

Bianca Popa

Eu cred că acest program este praf în ochi, oricum Primăria face ce investiţii vrea ea. Nu se face o consultare reală.

Anonim

Am votat nişte proiecte, că am primit mesaje pe Facebook să le susţin şi mi s-au părut idei bune. De exemplu, iluminarea zebrelor.

Silviu

Eu am votat pentru proiectul cu toaletele ecologice amplasate în oraş. E o ruşine că nu ai unde să duci copilul, dacă are o nevoie.

Claudia