Primăvara se lasă aşteptată, dar tot va ajunge şi la noi, iar odată cu ea vor prinde viaţă toate grădinile. Pentru ca spaţiile verzi să arate bine este nevoie, însă, de pregătire.

Ce fel de lucrări trebuie făcute în această perioadă şi cum îşi pot orădenii transforma spaţiile verzi - fie grădini private, fie împrejurimile blocurilor - aşa încât să arate cât mai bine, explică Maria Szabo, inginer horticol la RER Vest, deţinătoarea unei experienţe profesionale întinse pe patru decenii doar în acest domeniu.

Primul pas: curăţenia

Pentru că vremea bună întârzie să apară şi este posibil ca temperaturile să crească brusc, orădenii care au grădini şi asociaţiile de proprietari care au spaţii verzi în grijă trebuie să se mişte repede, deoarece lucrările de grădinărit trebuie făcute înainte ca arborii şi arbuştii să se "trezească" şi să prindă muguri.

Primele acţiuni necesare sunt, fireşte, cele de curăţare a terenurilor. "Trebuie îndepărtată vegetaţia uscată, adică trebuie greblate frunzele şi crengile căzute. De asemenea, tot acum trebuie făcute toaletările arborilor care au ramuri uscate", spune Maria Szabo. În cazul pomilor fructiferi, acum se fac tăierile de rodire şi de regenerare, lucrări specifice pentru fiecare soi în parte. Atât în cazul arborilor, cât şi al pomilor fructiferi, este important ca toaletările să se facă în perioada de hibernare, dar când nu mai există risc de îngheţ.

Primăvara e momentul în care se fac şi retuşările. "Dacă vorbim despre spaţiile din jurul blocurilor, unde adesea întâlnim gardul viu, acum se fac lucrările de completare. Tot acum este oportună şi plantarea de arbori", spune specialista.

Plantaţi corect!

Pentru succesul plantării, trebuie săpată o groapă suficient de mare încât rădăcina să încapă complet. Înainte de plantare, aceasta se "mocirleşte", adică se introduce în gunoi de grajd fermentat şi amestecat cu pământ şi apă, ca să nu se dezhidrateze. Se fixează puietul, se tasează bine pământul în jurul lui şi se fixează "tutorul", adică ţăruşul care îl ajută să crească drept. La final se ridică pământul în jurul tulpinei, ca să nu se risipească apa. Atenţie, la plantare pomişorul sau copăcelul trebuie udat foarte bine!

Foarte importante sunt soiurile alese pentru plantare. "Eu recomand întotdeauna arbori specifici climei noastre, de exemplu tei, castan, salcâm sephora", spune Maria Szabo. La fel, când vine vorba de pomi fructiferi, sunt de preferat tot cei specifici zonei. De ce anume e lesne de înţeles: aceştia supravieţuiesc atât caniculei din timpul verii, cât şi îngheţului de peste iarnă. Spre deosebire de soiurile exotice, care se pot dovedi rapid o investiţie în zadar.

Grădinarii trebuie să acorde atenţie şi copacilor deja existenţi. În jurul lor, pământul trebuie săpat, pentru ca apa şi substanţele fertilizatoare să ajungă mai uşor la rădăcini. Tot la început de primăvară este oportună fertilizarea întregii grădini. Doritorii pot acoperi pământul cu un strat de turbă sau de compost.

Sfaturi pentru gazon

O grijă deosebită trebuie acordată şi gazonului. Orădenii care îşi doresc un covor verde în curte sau în grădină trebuie să ştie că este foarte important să îl îngrijească serios. "Gazonul necesită aplicări de îngrăşământ chimic, dar numai după ce se greblează resturile vegetale", spune Maria Szabo. Tot primăvara se fac şi eventualele completări cu seminţe de iarbă. Atenţie, însă: însămânţarea are efect numai când temperatura solului este de minimum 10 grade.

Orădenii care au optat pentru gazonul rulat trebuie să ştie că este obligatorie scarificarea lui, procedură ce presupune îndepărtarea tuturor resturilor uscate sau putrezite, dar şi aerarea rădăcinilor. Numai aşa gazonul va creşte bogat şi sănătos. "Resturile uscate şi putrezite favorizează instalarea a numeroase boli, a ciupercilor", explică inginera. Din acelaşi motiv, al riscului îmbolnăvirii, la fiecare cosire trebuie curăţate toate resturile.

Pentru ca gazonul să fie unul "de revistă", are nevoie de foarte multă apă, distribuită preferabil printr-un sistem de irigare, în caz contrar temperaturile înalte din timpul verii îl vor usca. Gazonul irigat necesită şi tratamente de fertilizare dese, dar rezultatul va fi, negreşit, încântător...