Nu pentru toţi oamenii venirea verii e o veste bună. De îndată ce soarele încălzeşte mai generos pământul, o buruiană va face ravagii. Ambrozia, una dintre cele mai invazive plante, declanşează alergii chiar şi la persoane care până acum nu au avut astfel de afecţiuni.

După ani la rând în care societatea civilă a cerut o lege pentru combaterea ambroziei, acum există o astfel de reglementare. Dar, după cum se mişcă autorităţile, se pare că va fi ignorată...

Buruiană mortală

Ambrozia, cu denumirea ştiinţifică Ambrosia artemisiifolia şi cunoscută popular şi ca iarba pârloagelor sau floarea pustei, este o buruiană care poate creşte pe orice teren necultivat sau neîngrijit de la câmpie şi deal. În Oradea se întâlneşte frecvent de-a lungul liniilor de cale ferată, pe terenuri din preajma şoselei de centură, dar şi în zone locuite, de-a lungul trotuarelor ori în alte spaţii de care nu se îngrijeşte nimeni. Asta pentru că, pe lângă faptul că se răspândeşte foarte uşor, ambrozia nu are nevoie de condiţii speciale ca să prolifereze. Din contră, răsare şi din piatră seacă!

Plantă de talie semiînaltă (între 50 şi 100 cm), are tulpina ramificată, dând impresia unei tufe, şi frunzele penat-sectate, adică dispuse ca într-un penaj şi crestate adânc (foto). În vârful ramurilor, buruiana formează inflorescenţe de formă alungită şi compactă, asemănătoare unui spic. Polenul adunat este problema principală pentru care buruiana e dăunătoare: este un alergen puternic, cauzând rinoconjuctivită (strănut, prurit nazal şi ocular, tuse, secreţii nazale), urticarie, astm şi, în cazurile cele mai grave, şoc anafilactic. Aşadar, o buruiană de-a dreptul mortală...

O lege cerută

Pentru că ani la rând prezenţa ei a fost ignorată de autorităţi şi de cetăţeni, ambrozia s-a răspândit foarte mult în ultimul deceniu, iar numărul alergicilor a crescut pe măsură. Specialiştii spun că, în mod uzual, alergia la polenul de ambrozie este cauzată de expunerea pe parcursul a 3-4 ani. Asta înseamnă că an de an au apărut cazuri noi de îmbolnăviri, ale bihorenilor care în anii anteriori au fost perfect sănătoşi.

Teoretic, din această vară, românii n-ar mai trebui să aibă probleme cu ambrozia, deoarece, după nenumărate solicitări şi campanii civice, anul trecut a fost adoptată legea care obligă la stârpirea acestei buruieni înainte de a înflori.

Potrivit Legii 68/2018, care din toamnă are şi norme metodologice de aplicare, toţi proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă şi lacurilor trebuie "să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia", adică fie să cosească terenurile, fie să le erbicideze sau să smulgă planta cu tot cu rădăcină.

Dezinteres total

În realitate, pare greu de crezut că legea va fi respectată. Până pe 27 mai, toate primăriile din Bihor ar fi trebuit să comunice Direcţiei pentru Agricultură inventarul terenurilor pe care se regăseşte ambrozia, dar până la sfârşitul săptămânii trecute nici măcar una singură nu s-a achitat de această obligaţie.

Nicolae Hodișan, șeful Direcției Agricole Bihor"Nu am niciun semnal de la nicio primărie, nici măcar nu m-a sunat vreo persoană nedumerită, care să aibă întrebări despre aplicarea legii", spune Nicolae Hodişan (foto), şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor. Aşadar, rămâne de văzut dacă primăriile şi-au făcut treaba.

Tot primăriile sunt cele care, conform legii, au sarcina să sancţioneze proprietarii neglijenţi, întâi prin somaţie, iar apoi cu amenzi, între 750 şi 5.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 5.000 şi 20.000 lei pentru cele juridice.

Cu Poliţia Locală

Cristian Beltechi, șeful Poliției Locale OradeaChiar dacă încă nu au comunicat inventarul terenurilor cu probleme, reprezentanţii Primăriei Oradea spun că, în municipiu, se vor da amenzi, fără îndoială, aşa cum de altfel s-a întâmplat şi în anii trecuţi, în baza regulamentului local pentru combaterea ambroziei.

"Facem permanent verificări ale terenurilor neîngrijite din Oradea şi vom face în continuare, iar acolo unde vom găsi ambrozie în mod cert vom soma proprietarii. Cei care nu se vor conforma vor fi amendaţi", zice Cristian Beltechi (foto), şeful Poliţiei Locale. Aşadar, orădenii ar face bine să-şi verifice terenurile...