Ca toate oraşele europene, în fiecare an Oradea trebuie să împuţineze cantităţile de deşeuri abandonate la halda oraşului, obiectiv care poate fi atins doar prin reciclarea celor ce pot fi refolosite. Iar condiţia principală a reciclării este colectarea selectivă.

Întrucât, asemenea orădenilor, îşi doreşte ca oraşul să fie curat şi grijuliu faţă de mediul înconjurător, operatorul licenţiat de salubritate RER Vest le-a oferit tuturor infrastructura necesară pentru colectarea separată a deşeurilor care pot fi reciclate. Regulile pe care oamenii trebuie să le respecte sunt, de altfel, foarte simple...

Ce este reciclabil

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca în propria gospodărie fiecare orădean să arunce separat deşeurile care trebuie reciclate. Aşadar, cetăţenii trebuie să strângă într-un sac sau într-un recipient aşa numita fracţia umedă (resturile biodegradabile şi mizeriile imposibil de valorificat) separat de fracţia uscată (deşeurile care pot fi materii prime pentru noi obiecte).

În această a doua categorie intră pungile de hârtie, ziarele, hârtiile utilizate la imprimante şi copiatoare, revistele, cataloagele şi pliantele, cutiile de la aparatele electrocasnice ori de la produse precum detergenţi şi cosmetice, borcanele, recipientele produselor alimentare şi băuturilor, cutiile de conserve, foliile din aluminiu, caserolele şi orice alte obiecte din plastic şi din polistiren, ambalajele de tip folie, pungile din nylon etc.

Separat, până la capăt

Fracţia umedă trebuie să ajungă numai în containerele de culoare neagră sau în pubele, în cazul orădenilor care stau la case, în timp ce locul fracţiei uscate este în recipientele de culoare galbenă puse la dispoziţia asociaţiilor de proprietari, ori în sacii galbeni primiţi gratuit de la RER Vest.

Totodată, deşeurile reciclabile pot fi aruncate şi în containerele tip iglu răspândite în oraş. Acestea sunt în trei culori: cele galbene sunt rezervate colectării plasticului şi metalului, cele de culoare albastră pentru hârtie şi carton, iar cele de culoare verde pentru sticle.

După ce orădenii le abandonează corect, utilajele RER Vest le colectează tot separat, cu utilaje diferite şi în zile distincte, iar apoi le transportă la depozitul ecologic din capătul cartierului Episcopia, administrat de Eco Bihor. Punându-le astfel pe drumul dorit al reciclării...